Yerli Dizi Tarihimizden Beyin Yakan 6 Sahne

 Yerli Dizi Tarihimizden Beyin Yakan 6 Sahne

Baştan söyleyelim; neredeyse bir moda haline gelen “yerliyi gömelim, yabancıyı övelim” yazılarından biri değil bu.

Doksanlı yıllar başta olmak üzere bu yılların hemen öncesi ve hemen sonrası her bakımdan pek eğlenceli, renkli, hareketli yıllardı. Yerli diziler de elbette bu hareketliliğin başını çeken unsurlardandı. Bugünkü gibi saatlerce sürmeyen bölümlerle çok incelikli, çok ustalıklı işler ortaya koyulmakla birlikte şansı pek yaver gitmeyen, ama bugünün penceresinden bakıldığında nostaljik bir eğlence sunan çok sayıda proje de oldu. Kimi dün gibi hatırlanan, kiminin kimsenin aklına gelmediği bu projeler içerisinde bugünkü ifadeyle “beyin yakan” sahneler de epey çok.

Şöyle bir gezindik; aklımızda kalan sahnelere birkaç tane daha ekledik.

“Bu listede şu da olmalıydı!” diyenler; sözümüz size; yorum kutusu sayfanın altında sizi bekliyor. Bizimle paylaşın ki arşivde yerini alsın.

İyi seyirler.)

Aşkına Eşkıya | Satanistleri Döven Alişan ve Erkan Petekkaya

Yaşı tutmayanlar hatırlamayabilir; 1999’da Ortaköy’de bir cinayet işlenmiş, satanist oldukları söylenen bir grup, genç bir kızın canına kıymıştı. Kamuoyunu epey karıştıran bu olaydan sonra İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde bir anda metalci avına çıkmaya başlamıştı emniyet güçleri. Siyah giyinen, saçı uzun, küpeli dövmeli herkesin toplanıp göz altına alındığı bu döneme denk gelse gerek, Alişan’ın oynadığı “Aşkına Eşkıya” isimli (biz o zamanlar dalga geçmek için “aşkınaşkıya!” derdik) dizide, mahallenin delikanlı gençleri Alişan ve Erkan Petekkaya, güya bir ayin için arkadaşlarını öldürmek isteyen satanist gençlerin mekanını basıp bir güzel dayak atıyorlardı.

Özellikle şu sosyal mesaj, sahnenin bu listeye girmesini sağladı: “Gidin tapın lan şeytanınıza, insanların aklına pislik sokmak niye?”

via ytCropper

Robota Çiğ Köfte ve Sarma Yaptıran “İyi Aile Robotu” Dizisi

Öncelikle jenerik müziği itibariyle “Görünce çok şaşırdık/ Robotların kalbi yok sanırdık” tadındaki sözleriyle hatırlıyoruz diziyi. Oya Bora’nın ARİA ismiyle kurduğu dizi müzikleri yapan grubun imzasını taşıyor parça.

Birlikte iş yaptığı Japon arkadaşlarının hediye olarak gönderdiği Babür adlı robotla birlikte yaşamaya başlayan bir Türk ailesinin yaşadıklarını anlatan dizi 17 bölüm kadar sürmüş. Bu da bahsi geçen sahne; çok daha fazlası Youtube’da mevcut.

https://youtu.be/iA0vag7PDbk?t=371

Beşik Kertmesi | Ay Dede’nin Kafasına İsabet Eden Gülle

Komedi tarihimizin en incelikli işlerinden biri olan Beşik Kertmesi, pek uzun sürmediyse de adını altın harflerle yazdıran bir yapım.

2002 yılında Star TV’de yayınlanan ve Taylan Biraderler tarafından yönetilen dizi; Meltem Cumbul, Olgun Şimşek, Erdal Özyağcılar başta olmak üzere ciddi bir kadroya sahipti. Adıyla müsemma Kısırköy’den yola çıkıp şehirde ünlü olup adını değiştirmiş olan beşik kertmesini arayan köylülerin maceralarını anlatan dizi, köylülerin “dabi dabi” replikleri ve bu replik üzerine yazılmış ŞU ŞARKIYLA akıllarda kaldı.

via ytCropper

Karate Can | Harika Çocuk Onur’un Rüyasına Giren Evliyamsı Cüneyt Arkın

Doksanlar, bir yandan da çocuk ünlülerin dönemiydi demek yanlış olmaz. Mahsun Kırmızıgül ve İbrahim Tatlıses rekabetinin küçük sanatçıları olan Küçük İbo ve Harika Çocuk Onur başta olmak üzere minik arabeskçilerin bir süre sonra dizi ünlüsü olması işten bile değildi. Aynı durum çocuk oyuncular için de geçerli tabii.

Küçük İbo, kendi adını taşıyan trajik bir arabesk dizisinde şansını denerken, Harika Çocuk Onur daha farklı bir yol çizip “Karate Kid”in yerli versiyonunu çekmeye karar vermişti. Yoksul bir ailenin çocuğu olup üst ekonomik sınıftan veletler tarafından sürekli ezilen Can, mahallesinde yaşayan eski karate ustasıyla yolunun kesişeceği günü beklemektedir. Fakat Karate Kid’in de uyarlaması olsa, yerli dizilerde birtakım mistik olayların olması kaçınılmaz elbet.

İşte, Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı ve birkaç bölüm önce dayak yerden Can’ı kurtaran karate ustası Kemal’in, henüz olaylar başlamadan önce Can’ın rüyasına girdiği uhrevi sahne.

via ytCropper

Not: Özgü Namal’ın da rol aldığı dizi, aynı zamanda Ezgi Mola’nın da ekranlardaki ilk deneyimlerindendir.

Aşkın Dağlarda Gezer | Özcan Deniz’e Yapılan Havuz Şakası

Dönemin aşiret dizilerine nispeten farklı bir yaklaşım getiren, usta oyuncuların bir araya geldiği, müziği ve senaryosuyla bir tık üstte sayabileceğimiz Özcan Deniz’li Aşkın Dağlarda Gezer, dizinin tüm ciddiyeti ve kasvetine rağmen bu sahnedeki “trol abi”yle birçoklarımızın aklında kaldı.

https://youtu.be/sDSy9j7LMzU?t=610

Uzaylı Zekiye’nin Biraz Ürkütücü Saykedelik Dönüşümü

1988’de TRT’de yayınlanan dizi, etrafınca saflığıyla, dalgınlığıyla meşhur olan Zekiye’nin, bir gün göksel bir olay sonucunda bir anda cin gibi zeki biri haline gelmesini anlatan komik olayları içeriyor. Seden Kızıltunç’un canlandırdığı Uzaylı Zekiye’ye Betül Arım, Münir Özkul gibi isimler eşlik etmekle birlikte dizinin müzikleri Cahit Berkay imzası taşıyor.

İşte Zekiye’nin söz konusu değişimi geçirdiği hafif ürkütücü sahne.

https://youtu.be/GSeasauXkCo?t=1504

Bonus | Bücür Cadı’nın Büyü Hareketleri

Yunus Bülbül’ün öncüsü olduğu Bücür Cadı projesi, henüz Selena’ya, Acemi Cadı’ya maruz kalmamış neslin “cadı” dizisiydi.

Editör

Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir