Marvel Comics Uyarlamaları Arasında Hayatta Kalma Rehberi | Anıl Nişancalı

 Marvel Comics Uyarlamaları Arasında Hayatta Kalma Rehberi | Anıl Nişancalı

Merhabalar. Bir süreliğine en sevdiğim hobim olan, “Off nasıl vurdu ağzına ağzına robotun” heyecanını hep ensemde tutan çizgi romanların, geniş bant internet ve IMAX sayesinde gözlerimize gelişinin şerefine sizinle muhabbet çevirelim istedim. Belli bir konuya bağlı kalmadan, bu vurdu kırdı işlerini çok seven bir adamın yorumlarını okuyacaksınız, sevgiler bizden.

The Defenders

Sizi öncelikle Ağustos’ta gelecek olan, Marvel’ın Televizyon Avengers’ı tadındaki Defenders’a hazırlamak için buradayız. Ama bundan ziyade, önce şu uyarlama denizinde, herkesin atıp tuttuğu, “Hulk neden Wolverine’e zumzuk atmıyor?” sorusunu, hangi karakter hangi şirketin kanon evrenine dahil, “Lan bu insanlar ne yiyecek?” cümbüşünü durduralım istedik. Uyarlamalarda boğulmayın istedik.

The Defenders, tam olarak şu: Avengers, uzayda Thanos’la, Galactus’la uğraşırken The Defenders sokaklarda kapkaççıyla, mafyayla, itle uğursuzla uğraşıyor. Bir nevi polis – zabıta gibi düşünün. Gelecek büyük olayda Jessica Jones, Luke Cage, Daredevil ve Iron Fist’in yanı sıra, The Hand, Electra, Kingpin, Punisher ve Karen Page arz-ı endam edecekler. Jessica Jones fena değildi. İyi oyuncular kötü prodüksiyona kurban gitti.

Luke Cage, değişik ve orijinal bir iş. Kötü adamı için izlersiniz ve pişman olmazsınız. Daredevil, Daredevil, Daredevil. Mükemmel oyuncu seçimi, mükemmel uyarlama, mükemmel oyunculuk, iki sezonda da mükemmel koridor savaşları. Sadece, Daredevil biraz daha Katolik ve bu Katoliklikte boğulan bir karakter. İçinde Hristiyanlığa yönelik göndermeler gırladır, hatta bir serisinde bizzat Deccal’i kovalar. Pek o topa çıkmamışlar, ki haklılar kim uğraşacak vurdu kırdı içinde. Çok akıllıca bir hamle olarak, ilk sezonda millet neyi sevmediyse ikinci sezona onu koymadılar ve şimdiden TV çizgi roman uyarlaması tarihinin reisi olarak başımızda.

*Spider-Man Mevzusu ve Iron Fist Tırtlığı

Hepimiz fırlama böceğin aramıza, yani MCU’ya dönmesinden dolayı çok mutluyuz. Sony’nin görece başarısız iki serisinden sonra evladımız evine döndü. Biliyoruz dizisi yok ama, bir karakter portresi yaratmak açısından örneklemek istiyoruz. Spider-Man’in maske takma sebebi, kendi tabiriyle “Düşmanlarım ne kadar korktuğumu görmesin” ile “Kendi kimliğimi başkaları için saklamak zorundayım” arası bir yerde. Yani ekranda iyi Spider-Man oynatmak için, iyi Peter Parker oynayan birini bulmanız gerekiyor. Emmioğlunu taytın içine sokup oraya buraya ağ at, terlikle vurunca g*tün çıksın tadında bir örümcek portresi yaptıramazsınız. Tom Holland o kadar iyi bir Peter Parker oldu ki, gerisi CGI efektlerine kaldı.

Finn Jones, o kadar Iron Fist, o kadar Danny Rand olamadı ki. Dizi o yüzden patladı zaten.

Inhumans Salvosu

Marvel Comics’in en heybetli, sınırsız kozmik ve kraliyet dedikodulu ailesi, Inhumans ilk duyurulduğunda ne haldeydik hatırlıyor musunuz? Oha dedik, Black Bolt geliyor! Oha dedik, Medusa ve Crystal ile gıybet keseleyeceğiz dedik! Sonra film üvey evlat muamelesi gördü. Hadi dedik, tamam. Tamam da “Ağam biz bunu beceremedik, dizi yapacağız, yer misin” demek nedir ulan!

Bakın şöyle izah edelim, Luke Cage’in olayı ne? Kırılmıyor, adama bir şey işlemiyor. Bunun için çok bir efekte ihtiyacınız var mı? Görsel olarak konuşursak Daredevil kör, Iron Fist’in de sadece elinden ateş böceğinin kıçı gibi ateş çıkıyor. Bunlar efektle ve TV bütçeleriyle kotarılır. Ama sen tutup da içindeki sonar güç çok yüksek diye, bir fısıldamasıyla Ay’ı tuzla buz edebileceği için, haykırmasıyla galaksileri yerinden oynatabileceği için tek kelime konuşmayan bir karakteri, Black Bolt’u TV’ye uyarlamaya kalkarsan 10 sene önceki Smallville ve oranın genç irisi Superman’i bile sana totosuyla güler.

Bir de tutup galaksinin en karizmatik karakterini neden Doğuş’a oynatıyorsunuz? Bu ne menem Casting!

Kötü Adamlar

Şimdi çuvaldızı sinemanın böğrüne saplamamız gereken durum, bir hikayeyi hikaye yapan, verilebilecek en güzel çatışma olan “Kötü Adam” faktörüne alkış sallayınız. Biz Erol Taş’a taş ataduralım, Marvel sinemada Thanos’tan ve EGO’dan gayrı doğru düzgün kötü adam sunmadı bize. Ki Thanos 10 yıldır teşrif edebilmiş değil, kapıdan baktırıyor, yorgan döşek yatırıyor.

Ama TV evreninde bize mükemmele yakın birer Cotton Mouth, Kingpin ve Punisher portreleri, meh işte bir Purple Man – kiminin doktoru David Tennant mükemmel oynadı da, et yok et!- ve vasat bir The Hand sundu. Çünkü karakterlerin motivasyonunu vermek açısından, 13 saat ve sezonlar daha yeterli oluyordu.

Sinemada ise 40 yıllık Mandarin’i Entourage çakması bir durumda rezil etmeleri mi dersiniz, Iron Man’in en karanlık ve kompleks hikayelerinden biri olan Extremis’i mundar etmeleri mi dersiniz, Whiplash gibi çapsız bir ikinci sınıf Villian’ı Mickey Rourke gibi bir ustaya oynatıp koca filme yaymaları mı. Yaydır yaydır gider bu. Ama unutulmaması gereken ana konu, sinemada ve televizyonda izlediğimiz işlerin birer “Uyarlama” olduğu gerçeği. Birebir aynısını nasıl yapsın adam, 100 yıllık bir şirketten bahsediyoruz!

*MCU – TV Evreni Alakasızlığı

Kevin Feige başından beri kıçını yırta yırta “Tv ve Sinema evrenlerimiz birbirine dahil. Ama sadece dahil. Agents of Shield’da bir Tony Stark göremeyeceksiniz yani. Ya da Spider-Man ile Jessica Jones’un çizgi romanlardaki mükemmel flörtünü de göremeyeceğiz. – Jessica, lisede Peter’a aşıkmış ve aynı lisede okumuşlar. Hatta Jessica ona güçlerini veren kazada komaya girdiği için, tüm okul onu “Coma Girl” diye biliyormuş.

Gerçekten Infinity War filminde Luke Cage’in rapçi rapçi takılmasını çok istesek de, yakın gelecekte bunu unutalım, tadımız kaçmasın.

*Bu yazı tamamen şahsi çizgi roman birikimim, yıllardır götürdüğüm hobimin yanısıra Geekyapar.com, AltEvren.net gibi siteleri senelerce takip etmekten biriken bir hırsla yazıldı. Çok etraflı bildiğim bir konu çizgi romanlar, uyarlanıyorlar diye etimden et kopuyor sevinçten. Ama yazmaya bir türlü cesaret edemiyordum. Yazıda doğrudan Altevren ya da Geekyapar’dan alıntı yok, ama bu konular hakkında yazma örneği teşkil ettikleri ve emekleri için Yiğitcan Erdoğan’a ve Berkcan Ural’a teşekkürlerimi sunuyorum.

[hr style=”solid”]

Tam Liste | Önümüzdeki Yıllarda Sinemada İzleyeceğimiz Çizgi Roman Uyarlamaları

Editör

Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir