Özel Dosya: Güçlü Kadın

[vc_row 0=””][vc_column 0=””][vc_single_image image=”7493″ img_size=”large” alignment=”center” css=”.vc_custom_1494966899861{margin-bottom: 20px !important;}”][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row 0=””][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text title=”Güçlü Kadın: Temsil mi? Gerçek mi? Hayal mi? | Ezgi Özcan”]

Hazırlayan: Ezgi Özcan

Diziler bu kadar toplumsallaşmış ve odağında seyirci olan bir formken, en önemli toplumsal meselelerden birine de haliyle ev sahipliği yapıyor: Kadın ve kadınlık temsiliyeti…

Yerli dizilerdeki kadın karakterler, işlenişleri bakımından genellikle iki şekilde tepki alıyor. Ya güçsüz, edilgen, tek tip bulunuyor ve ayakları yere basan, meslekleriyle ön plana çıkmış, daha güçlü kadınlar olmaları gerektiği söyleniyor. Ya da iyilik, saflık ve erdemlerini çektikleri onca ezaya rağmen kaybetmemeleri, âşık oldukları adamı sevmekten ne olursa olsun vazgeçmemeleri takdir görüp alkışlanıyor.

Bu noktada insanın aklına ister istemez bazı sorular geliyor. Güçlü kadın ne demek? Güçlü kadın karakter ne demek? Seyirci güçlü kadın karakterlerle nasıl bir bağ kuruyor? Kafasında nereye koyuyor? Bir kadın ne yaptığında güçsüz olur? Bir kadın karakterin güçsüz sayılması için ne gerekir? Bir kadın karakter nasıl işlenmeli? Nasıl işlenmemeli? Buna bir sınır koymak mümkün mü?

Sürekli kadına kalıp biçmeye çalışan normatif değerler, kadının nasıl olması ya da olmaması gerektiğini söyleyen sesler, sözkonusu dizilerdeki kadın karakterler olunca da aynı işlevi mi görüyor? Yoksa gerçekten ekranlardaki kadın temsiliyeti sert bir eleştiriye muhtaç mı? Dizi sektörü kadınların güçsüz ve edilgen olmasını kutsuyor mu? Ekrandaki kadının güçlü olması neden bu kadar önemseniyor? Güçlü kadın karakterlerden ne bekleniyor? En önemlisi biz hangi kadın karakterleri güçlü buluyoruz?

Medya üzerine çalışan Boğaziçi Üniversitesi’nden Feyza Akınerdem, dizi kültürünün toplum için konumunu sorgularken yerinde bir tespit yapıyor ve esas noktanın başka olduğunu söylüyor: “Mesele diziden öğrenmek değil, diziyle eğlenip üzerinden gündelik hayattaki meseleleri tartışmaktır.”

(Bu dosya ilk olarak, Episode Dergi’nin Şubat-Mart 2017 tarihli 2.sayısında yayımlanmıştır)[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”7494″ img_size=”300X300″ alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”http://dukkan.mylosyayingrubu.com/episode”][vc_single_image image=”7495″ img_size=”300X300″ alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”http://dukkan.mylosyayingrubu.com” css=”.vc_custom_1494967442397{margin-top: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row gap=”20″][vc_column][canon_separator title=”Dosya Yazıları”][canon_single_post show=”postcat_dosya-guclu-kadinlar” offset=”1″ excerpt_length=”300″][canon_post_listed show=”postcat_dosya-guclu-kadinlar” offset=”2″ num_posts_show=”30″ meta=”categories” hide_rating=”checked”][/vc_column][/vc_row]