Zombilerden Çok Daha Ötesi: The Walking Dead’e Dair Farklı Bir Okuma | Kaya Heyse

 Zombilerden Çok Daha Ötesi: The Walking Dead’e Dair Farklı Bir Okuma | Kaya Heyse

[hr style=”solid”]

[highlight]Dikkat: Bu yazı The Walking Dead’in muhtelif sezonlarından spoiler’lar ve bazıları için rahatsız edici olabilecek görseller içerir.[/highlight]

[hr style=”solid”]

 

[highlight]The Walking Dead ile tanıştığımda ben de ölü gibiydim. Beni zombiler ısırmamıştı tabii. Ağır bir trafik kazası geçirmiş, evimde, oturma odasına kurulan hastane yatağında yatıyor, gündüzleri fizik tedavi, geceleriyse uykusuzluk ve ağrılarımla boğuşuyordum. Diziyi yatağıma aldığım dizüstü bilgisayarda seyretmeye başlayıp milletin ne manyakça şekilde öldüğünü gördüğümde, kendi acım hafifliyordu. Canlı canlı yenmek nasıl bir duygu acaba? Merak etmeyin, merak etmiyorum[/highlight]

[blockquote size=”fourth” align=”right” byline=”Okuma Önerisi”]The Walking Dead’de Neden “Zombi” Kelimesi Kullanılmıyor? [/blockquote]Yıl, 2013’tü. Ve The Walking Dead‘in üçüncü sezonu devam ediyordu. Garip ama o zamana kadar diziden haberim bile yoktu. Bugünse kendimi TWD‘nin bir numaralı hayranı addediyorum. Şu sıralar 7. sezonun ortasındayız. Heyecan, verilen aranın ardından 12 Şubat’ta 9. bölümle devam edecek ve emin olun, bu sezon, koltuklarımızda bir dakika bile rahat oturmamıza izin vermiyorlar. Vahşet en üst düzeyde, her yerden kan fışkırıyor, sevdiğimiz karakterlerin başına (seni gidi Lucille seni!) gelmedik kalmıyor ve en önemlisi, sürekli zombiler var.

The Walking Dead, Robert Kirkman, Tony Moore ve Charlie Adlard’ın aynı adlı çizgi romanından, Frank Darabont tarafından televizyona uyarlandı. Kahramanımız, Andrew Lincoln’un canlandırdığı şerif yardımcısı Rick Grimes. Rick, bir çatışmada yaralanır ve komaya girer. Uyandığında dünya zombiler tarafından istila edilmiştir. Rick Kardeşimiz, ailesiyle yeniden bir araya gelir ve kurtulan başka insanlarla birlikte bu kıyamet sonrası dünyada hayatta kalmaya çalışır. Dizinin ana eksenini, Rick ve grubunun, zombilerden aslında daha tehlikeli olan başka kurtulanlara karşı verdiği mücadele oluşturuyor.

Zamanın Ruhunu Yakalıyor

The Walking Dead‘in en önemli özelliği, Zeitgeist’i (zamanın ruhu!) yakalamış olması. Dizi, Rick o komadan zombilerle dolu bir dünyaya uyandığından bu yana, günümüz uluslararası (ya da ulusal) gelişmeleriyle yüzleşmemize sebep oluyor. TWD‘ye sadece bir korku dizisi gözüyle bakmayanlar ne demeye çalıştığımı anlayacaktır. Mülteci krizi, göçmenlere karşı artan yabancı düşmanlığı, IŞİD’in kafa kesme videoları, islamofobi, demokrasilere duyulan güvensizlik ve gezegenimizi yok olmanın eşiğine getiren çevresel felaketler. Hepsi TWD‘de şu ya da bu şekilde karşılığını buluyor.

Zombileri alegorik bir anlatım aracı olarak ilk kullanan isim, George Romero olmuştu. O yıllarda Soğuk Savaş’ın sebep olduğu küresel yok olma korkusu ve vahşi kapitalizmle hayatımıza giren tüketim çılgınlığı, Romero’nun zombi filmlerinin ilham kaynağıydı. Alman filozof Peter Sloterdijk ise, kapitalizmin nasıl çalıştığını anlamaya çalışırken temel fonksiyonun, parasız ve istenmeyen kişileri dışarıda tutmayı amaçlayan ayrıcalıklı mekânlar oluşturmak olduğunu yazdı 2005’te. Bu açıdan bakıldığında The Walking Dead‘de de herkes zombileri dışarıda tutmaya çalışıyor, duvarlar inşaa ediyor. Şimdi aklınıza ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ı getirin. “Meksika sınırına duvar çekeceğim” diyor. İngiliz politikacı Nigel Farage “İngiltere, İngilizlerindir” deyip Brexit’i başlatıyor. Suriyeli mülteciler yüzünden ödü bokuna karışan Avrupa Birliği, o insanlar gelmesin diye elinden geleni yapıyor; bu uğurda kuruluşunun temelini oluşturan ilkeleri bile görmezden geliyor. Ama TWD bir adım ileriye gidiyor. The Walking Dead‘de duvarlar yetmiyor. Dışarıdakilerin içeriye girip, içeridekileri dışarıdakilere çevirmesi sadece bir ısırığa bakıyor. Bakınız ikinci ve üçüncü sezonlar; Rick ve arkadaşları bir hapishaneye sığınıp hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Olacak iş mi?

İyiyle Kötünün Sınırlarında

[blockquote size=”third” align=”left” byline=”Okuma Önerisi “]Sahi Kim Bu Negan? | Ahu Kırımlıoğlu[/blockquote]Diziyi bu kadar başarılı kılan tek sebep, zamanın ruhunu yakalıyor olması değil elbette. TWD‘de iyi ve kötü birbirine karışmış durumda. Kahraman diye alkışladığımız Rick, her geçen sezon daha da insanlıktan çıkıyor, daha vahşileşiyor ve acımasızlaşıyor. Dizide herkes ölebilir. En sevilen karakterleri ya Rick öldürdü ya zombiler yedi ya da başka başka felaketlere kurban gittiler. Dizide kadın da erkek de, yaşlı da çocuk da, herkes ölüyor. Yahu, zombileri geçtim, yamyamlar bile var. Daha ne olsun.

Şimdi buraya bir parantez açıp, 1-6. sezonlar arasında kimlerin TWD‘nin acımasız dünyasında, nasıl acımasız bir sonla karşılaştığını hatırlayalım. The Walking Dead‘i hiç seyretmeyenler kusura bakmasın, 2010’dan beri oynayan bir dizinin eski sezonlarının spoiler’ı filan olmaz, ayıptır…

Sezon sezon gidip, bende iz bırakan sahneler ve karakterlere de bakalım…

TWD Sezon 1

En İyi Karakter: Tabii ki Rick. Vurul, komaya gir, uyan ve dünyayı zombiler, karını da en yakın arkadaşın ele geçirmiş olsun…

En İyi Zombi: Hannah.

1. sezonun en iyisiydi Hannah.

En İyi Sahne: Merle‘in (Daryl‘ın ağabeyi) şu sahnesi fena:

En Sıkıcı Karakter: Rick‘in oğlu Carl.

Sezon 2

En İyi Karakter: Hershel. Rick ve tayfasını çiftliğine kabul ediyor. Tatlı, tontiş filan derken aslında o da manyak çıkıyor.

2. sezonun yıldızı Hershel Greene.

En İyi Zombi: Hershel‘in çiftliğini basan zombilerin tümü.
En İyi Sahne: Carol‘ın kızının zombi olması. Çok çarpıcı ve üzücü bir andı…

En Sıkıcı Karakter: Rick‘in oğlu Carl. Ölecek diye sevinmiştim oysa.

Sezon 3

En İyi Karakter: Vali Bey (Governor.) Kötünün kötüsü, adinin adisi, vahşinin vahşisi. Ama neden o hale geldiğini anlayacaksınız…

Vali dediğin oturaklı olur.

En İyi Zombi: Merle. Çok üzülmüştüm.
En İyi Sahne: Merle‘in ölümüne giden süreç. Motörhead dinleye dinleye ölüme gidiyor.

En Sıkıcı Karakter: Rick‘in oğlu Carl. Tabii ki…

Sezon 4

En İyi Karakter: Carol. Çünkü psikopat.

4. sezonun en baba karakteri Carol.

En İyi Zombi: Hershel, her daim listede. Evet, kafan kesilse de zombi olunuyor TWD‘de.

Zombilerin zombisi…

En İyi Sahne: Carol‘ın çocuk öldürdüğü sahne. Korkunç, dokunaklı, izlenmesi neredeyse imkânsız.
En Sıkıcı Karakter: Rick‘in oğlu Carl. Daha sıkıcı ve gereksiz bir karakter olamaz gerçekten.

Sezon 5

En İyi Karakter: Bütün ekip. Yamyamlar ve psikopat polislerin elinden ancak takım oyunuyla kurtulabilirsiniz.
En İyi Zombi: Daryl‘ın bir polisi öldürmek için kullandığı eriyik zombi. Iyyyk…

 

Daryl, bir zombiden bowling topu yapıyor!

En İyi Sahne: Ekip, Terminus’ta boğazlarının kesilmesini beklerken. Arkadaşlar, yok böyle bir şey…


En Sıkıcı Karakter: Rick‘in oğlu Carl. İnanın, daha kötüsü yok.

Sezon 6

En İyi Karakter: Negan. Sadece son bölümde karşımıza çıkıyor ama bütün şovu çalıyor.
En İyi Zombi: Alexandria‘ya dalanların hepsi. Elinize, ağzınıza, dişlerinize sağlık.
En İyi Sahne: Negan‘ın ekibe diz çöktürüp, Lucille ile (beyzbol sopası) kahramanlarımızdan birinin kafasına, kafasına vurması. Kim olduğunu görmüyoruz ama dehşete kapılıyoruz.

6. sezon finalinde Negan, bizimkileri öttürüyor!

En Sıkıcı Karakter: Glenn. Çünkü sezonun yarısını öldü mü ölmedi diye beklemekle geçirdik. Hadi yine iyisin Carl.

Eyyyy Rick, Senden Büyük Negan Var!

[blockquote size=”fourth” align=”right” byline=”Okuma Önerisi”]Mutlaka Görmeniz Gereken En İyi 9 The Walking Dead Dövmesi[/blockquote]7. sezon işte böyle başladı. Negan‘ın, Lucille’i kimin kafasına indirdiğini ve akibetini öğrendik. Yeni sezonun ilk bölümü, belki de şu ana kadar çekilmiş olanların en serti, en acımasızıydı. TWD‘de kana, ölüme alıştık diyenler bile “Bu kadar da olmaz” demiştir diye düşünüyorum. Peki şimdi ne olacak? Ekibini neredeyse bile bile Negan‘ın kucağına götüren Rick‘in liderliği sorgulanacak mı? Kaplanlı Kral (evet öyle biri var, he he!) ne yapacak? Morgan ile Carol ne zaman devreye girecek? En önemlisi; Negan kontrolü kaybedecek mi? Kafamda deli sorular…

Bu dizi başka dizilere benzemez.
Kaçırmayın…

Kaya Heyse

1974'te Münih'te doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl gazeteciliğe başladı. Ulusal televizyonlarda ve haber kanallarında çalıştı. 2001'deki Afganistan ve 2003'teki Irak savaşları sırasında yaptığı haberlerle ödüller aldı. Halen serbest gazetecilik yapıyor.

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir