Festivallere Damga Vuran Yapımlar 16-21 Eylül’de Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde
Seyir Derneği tarafından düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 16-21 Eylül 2022 tarihleri arasında yılın merakla beklenen, dünya festivallerinde ses getiren yerli ve yabancı yapımları izleyiciyle buluşturacak. Festivalin direktörlüğünü Azize Tan üstleniyor. Festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları ve yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncularla söyleşiler gerçekleşecek. Festival, “Genç Sinema” programıyla, sinema alanında kendisini geliştirmek isteyen öğrencilerin sektörle tanışmalarına da aracılık edecek. Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları işbirliğiyle çocuk filmleri gösterilecek ve çocuklar için drama atölyeleri düzenlenecek.
Ayvalık’ta bu yıl kurulan Seyir Derneği, temmuz ayında düzenlediği Ayvalık Açık Hava Film Geceleri’nin ardından 16-21 Eylül tarihleri arasında Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ni gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Seyir Derneği, Ayvalık’ı başta sinema olmak üzere farklı sanat dalları için bir merkez haline getirmeyi amaçlıyor. Yıl boyunca farklı projeler üretmeyi ve Ayvalık dışında da kültür sanat etkinlikleri düzenlemeyi hedefliyor. Bu amaçla Ayvalık’ta düzenlenecek festivalin ardından 24 ve 25 Eylül tarihleri arasında festival programından özel bir seçki, Diyarbakır’da Mordem Sanat işbirliği ile gösterilecek.
Ayvalık Uluslararası Film Festivali, düzenlendiği şehirle bağının farkında olarak yola çıktı ve yarışma içermiyor. Film seçkisi, filmlerle ilişkili söyleşiler, güncel meselelere dair paneller, çocuklar için düzenlenecek atölyeler ve film gösterimleri ile dolu bir programa sahip. Program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği festival, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kültür için Alan, MUBI, Komili, OGM Pictures, ASKEV, Kürşat Ayvalık, Setur Ayvalık Marina, Ayvalık Ticaret Odası, Milliyet Sanat ve Medya Takip Merkezi’nin değerli katkılarıyla gerçekleşecek.
Festivalin bu yılki afişi, kendini ifade ettiği ana kavramı “doğa” olarak nitelendiriyor. Aralarında Paris, Köln, Londra, Düsseldorf ve New York’un bulunduğu çeşitli merkezlerde düzenlenen grup sergilerinde yer alan; Paris Le Monde de L’Art galerisinde bir kişisel sergi gerçekleştiren; Türkiye’deki pek çok özel ve kamusal koleksiyonun yanı sıra Paris Fondation Cartier koleksiyonunda işleri olan Elvan Alpay’ın resimlerinden ilhamla ortaya çıktı. Afişin görsel düzenlemesi Emel İşitan imzası taşıyor. Elvan Alpay’ın Ayvalıklı bir sanatçı olması da festival için ayrı bir önem taşıyor.
Festivalde Cannes Rüzgarı:
Açılış Filmi “Ayrılma Kararı” (Decision To Leave)
Ayvalık Uluslararası Film Festivali, yakın dönem Güney Kore sinemasının usta yönetmeni Park Chan-wook’un merakla beklenen son filmi Ayrılma Kararı (Decision to Leave) ile açılacak. Film, 2022 Cannes Film Festivali‘nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü ve eleştirmenlerden tam not aldı. Ayrılma Kararı, araştırdığı cinayetin şüphelisi kadına âşık olan ve soruşturma ile duyguları arasında sıkışıp kalan bir dedektifin hikâyesini konu alıyor. Ayrılma Kararı (Decision to Leave), 16 Eylül Cuma akşamı Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da açılış töreninin ardından gösterilecek.
Festival seçkisinde bu yılki Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle ilk kez buluşan, yılın diğer iddialı yapımları da yer alıyor. Shoplifters, Like Father Like Son, After Life filmleriyle tanıdığımız Kore-Eda Hirokazu’nun bir filmi de yer alıyor. Hirokazu’nun Bebek Servisi (Broker) filmi, ebeveynlerin kimliklerini gizleyerek bakamayacak durumda oldukları bebeklerini bu amaç için konmuş kutulara bırakmalarını konu alıyor. Filmin başrol oyuncusu Oscar ödüllü Parasite filminin yıldızı Song Kang-Ho. Oyuncu, Bebek Servisi filmindeki rolüyle Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü kazanan, 84 yaşındaki yönetmen Jerzy Skolimowski imzalı EO, Baltazar adlı bir eşeğin bir Polonya sirkinde başlayan ve bir İtalyan mezbahasında biten hikâyesini konu ediniyor. Festivalde Jüri Büyük Ödülü kazanan Claire Denis’nin, Denis Johnson’ın aynı adlı romanından uyarladığı The Stars at Noon ise 1984 yılında Nikaragua’da gizemli bir iş insanı ve inatçı bir gazeteci arasında tansiyonu yüksek bir ortamda gelişen romantik ilişkiyi konu alıyor.
Cannes Film Festivali’nde 75. Yıl Özel Ödülü’nü kazanan Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne’in filmleri Tori And Lokita da Ayvalık’ta gösterilecek. Film, ülkelerinden birlikte kaçmış, aralarında kan bağı olmamasına rağmen Avrupa’da oturma izni alabilmek için kardeş olduklarını kanıtlamaları gereken Tori ve Lokita isimli iki çocuğun hayat mücadelesine odaklanıyor.
Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarışan ve geçen yıl Bergman Adası filmiyle izleyiciyle buluşan Mia Hansen-Løve’ın, Güzel Bir Sabah (One Fine Morning) adlı filmi de seçkide yer alıyor. Film, küçük kızıyla yaşayan ve hasta babası için uygun bir bakımevi arayan genç bir kadını odağına alıyor. Aynı bölümde gösterilen, ardından yolculuğuna Karlovy Vary Film Festivali’nde devam eden, Léa Mysius’un ünlü ilk filmi Ava‘nın ardından çektiği Beş Şeytan (The Five Devils) ise kokuları hapsetme gücüne sahip 7 yaşındaki Vicky’nin kokular yardımıyla kendi varlığının sırlarını ortaya çıkardığı, annelik ve bastırılmış aşkı odağına alan bir yapım.
Bir diğer film, Maksym Nakonechnyi’nin, Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümünde yarışan filmi Butterfly Vision. Film, Ukrayna’nın Donbas kentinde aylarca tutuklu kaldıktan sonra evine dönen hava keşif uzmanı Lilia’nın yaşadığı tutsaklık travmasıyla savaşını ele alıyor.
Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan David Cronenberg imzalı Müstakbel Suçlar (Crimes Of The Future) ise kışkırtıcı bir bedensel dönüşüm öyküsü. Viggo Mortensen, Léa Seydoux ve Kristen Stewart başrolleri paylaşıyor. Film, bedeninde alışılmadık yeni organlar belirmeye başlayan ve hızlandırılmış evrim sendromu olarak adlandırılan hastalığa sahip bir adamın, yeni organlarını ortadan kaldırmayı canlı bir gösteriye dönüştürmesini anlatıyor.
Fransız sinemasının genç ustalarından François Ozon’un bu yıl Berlin Film Festivali’nin açılış filmi Peter von Kant da Ayvalık izleyicisiyle buluşacak. Ozon, film ile Rainer Werner Fassbinder’in ünlü filmi Petra von Kant’ın Acı Gözyaşları‘nın modern bir yorumunu, ünlülüğün acımasız bir hicvini sunuyor.
Dikkat Çeken İlk Yapımlar, Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde
Charlotte Wells’in, bir kadının çocukken babasıyla Türkiye’de çıktığı bir tatili anlattığı, Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası kapsamında gösterilen ve çekimleri Muğla’da gerçekleştirilen duygu yüklü filmi Güneş Sonrası (Aftersun) bunlardan biri. Manuela Martelli’nin 1976’da Şili’de, Pinochet döneminde bir kadının kendisini, beklemediği bir mücadele içinde bulduğu filmi 1976 bir diğer yapım. Screen Dergisi tarafından 2021 yılında Geleceğin Yıldızları arasında gösterilen Thomas Hardiman’ın, birbirinden eksantrik kuaförlerin yer aldığı yılın kuaförü yarışması sırasında gerçekleşen bir cinayet sonrası gelişen olayları konu aldığı Medusa Deluxe de seyirciyi bekliyor. Bu yıl Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilen Erige Sehiri imzalı, bir grup Tunuslu incir hasatçısının hayatlarını anlatan Under the Fig Trees ise bir diğer ilk film. Önümüzdeki yıllarda adını sık duyacağımız yabancı yönetmenlerin Ayvalık’ta izleyiciyle buluşacak ilk uzun metraj filmleri seyircilerini bekliyor.
Türkiye Sinemasından Güçlü Bir Seçki de Ayvalık’ta
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin programında, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş yılın çok konuşulan yerli yapımları da yer alıyor. Tayfun Pirselimoğlu’nun aynı adlı kendi romanından uyarladığı, Erdem Şenocak’ın başrolünü üstlendiği Kerr bu yapımlardan biri. Film, babasının cenazesi için geldiği kasabada bir cinayete tanık olunca sıkışıp kalan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Varşova Film Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluşan film 58. Antalya Film Festivali’nden En İyi Yönetmen, FİLM-YÖN En İyi Yönetmen ve En İyi Müzik ödüllerini; 41. İstanbul Film Festivali’nde ise En İyi Yönetmen ve En İyi Sanat Yönetmeni ödüllerini kazandı. Film gösterimi sonrası yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, yapımcı Vildan Erşen ve başrol oyuncusu Erdem Şenocak izleyiciyle buluşarak soruları yanıtlayacak.
Ali Kemal Güven’in, uzun yıllardır görüşmeyen iki lise arkadaşını bir çilingir sofrasında buluşturduğu Çilingir Sofrası da Ayvalık’ta. Film, “Özgür ve toksik maskülenliğin olmadığı bir coğrafyada yaşanan hayatlar ve hikâyeler nasıl değişirdi?” sorusunu soruyor. İstanbul Film Festivali’nde Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmdeki performanslarıyla Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldüler. Gösterim sonrası yönetmen Ali Kemal Güven, yapımcı Seda Özkaraca ile oyuncular Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen festival izleyicisinin sorularını yanıtlamak için Ayvalık’ta olacak.
Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metraj filmi Diyalog, bir film çekimi için bir araya gelen ve filmdeki, tükenmiş bir ilişki yaşayan rollerinin aksine gerçekte yeni tanışan ve duygusal bir bağ kuran iki oyuncuyu takip ediyor. İzleyiciye film içinde film sunan, gerçekliğin farklı katmanlarıyla ilgilenen film 32 dakikalık plan sekansıyla da dikkat çekiyor. Diyalog‘un gösterimi sonrasında yönetmen Ali Tansu Turhan, senarist Burcu Uğuz, başrol oyuncuları Hare Sürel, Ushan Çakır ve Funda Eryiğit, filmin söyleşisi için Ayvalık’ta olacaklar.
Ziya Demirel’in ilk uzun metraj filmi Ela ile Hilmi ve Ali, aynı apartmanda yaşayan farklı yaşlara ve dünyalara sahip Ela, Hilmi ve Ali’nin peşinde karanlık, kışkırtıcı ve kara mizahı bol bir hikâye anlatıyor. Başrollerini Ece Yüksel, Serkan Keskin ve Denizhan Akbaba’nın paylaştığı filmin gösterimi sonrasında, film ekibi Ayvalık izleyicisinin sorularını yanıtlayacak.
Kızının velayeti Türkiye’de ünlü bir adam olan kocasına verilince kızını kaçırmaya karar veren Fransız Claire’in zorlu yolculuğunu anlatan bir başka ilk film Yaban, Tareq Daoud imzası taşıyor. Yönetmen filme dair merak edilenleri yanıtlamak üzere Ayvalık’ta olacak.
Nazlı Elif Durlu’nun kara komedi türündeki ilk uzun metraj filmi Zuhal, başarılı bir avukat olan ve İstanbul’un merkezinde yalnız yaşayan Zuhal adlı bir kadının hikayesini anlatıyor. Zuhal’ın evinin derinlerinden gelen bir kedi sesinin peşinde çıktığı çaresiz arayışı ve o güne dek yüzlerini bile görmediği komşularıyla yaşadığı absürt karşılaşmaları konu alıyor. Filmin başrolündeki Nihal Yalçın, yönetmen Nazlı Elif Durlu ve yapımcı Anna Maria Aslanoğlu film sonrası söyleşide izleyiciyle buluşacak.
Festivalin kısa metraj film programında toplumla istekleri arasında kalan, varlığını sorgulayan, dayatmalar karşısında bocalayan, sıkışmış ve değerini arayan insanları ve dönüşen dünyayı ele alan başarılı yapımlar yer alıyor. Ali Ercivan’ın ilk kısa filmi Lekesiz, rüyasını gerçekleştirip sınıf atladığına inanan bir adam ve zaten hep oraya ait olmuş, kendince yüksek farkındalıklı bir kadının bir lekeyle başlayan çöküşlerini anlatıyor. Filmin başrollerinde Nezaket Erden ve Hakan Emre Ünal yer alıyor. Film ekibi, gösterim sonrası Ayvalık izleyicisiyle buluşacak.
Geçen yılın ödüllü belgeseli Maddenin Halleri‘nin yönetmeni Deniz Tortum ile ABD’li sanatçı Kathryn Hamilton’un birlikte yönettikleri Our Ark ise dünyadaki her hayvanın 3 boyutlu kopyalarını yaparak bir tür sanal Nuh’un gemisi yaratan bir şirketin çalışmalarından yola çıkıyor. Tüm dünyanın bir tür yedeğini almaya çalışan insanlığın peşinde, bütün bu dijital arşivlerin kim ve ne için yapıldığını sorguluyor.
Arda Gökçe’nin yalnızlık, yabancılaşma ve iletişimsizlik kavramlarını irdeleyen ilk kısa filmi Sıradan Bir Gün; Meli Bendeli’nin canlandırdığı ana karakter Tolga, kentsel kültüre dayalı modernleşmenin, bireyselleşmenin ve varoluşsal anlamda kendini gerçekleştirmenin sancılarını yaşıyor. Gökçe ve Bendeli, gösterim sonrası filme dair merak edilenleri cevaplamak üzere Ayvalık’ta olacak.
Can Merdan Doğan’ın yazıp yönettiği, başrollerinde Nihal Yalçın ve Murat Kılıç’ın yer aldığı ilk kısa filmi Stiletto ise geceleri taksicilik yapan Hasan’ın, sabah eve dönerken stiletto giymiş genç bir kadın görmesiyle arzuları uyanmış bir halde o gün sıradan hayatının sınırlarını aşarak karısı ve çocuklarıyla birlikte bir felaketin eşiğine sürüklenmesini beyazperdeye taşıyor. Stiletto gösterimi sonrasında film ekibiyle söyleşi gerçekleşecek.
13 yaşındaki bir Yahudi çocuğun Şabat gününde gerçekleştirilecek Bar Mitzvah töreni öncesi yaşadıklarını üç kuşağın gözünden trajikomik bir dille anlatan Sami Morhayim imzalı Susam‘da ise başrolleri Fatih Al ve Feri Baycu Güler paylaşıyor.
İlgi Çekici Belgesel Seçkisi
Festival programında, belgesel türünün önemli ilgi çekici örnekleri de yer alıyor. Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği deneysel belgesel Cadı Üçlemesi 15+‘da, canına tak eden kadınlar cezaevlerinden yaraları ve şifaları haykırıyor. Şiddetin zaman ve mekân tanımayan döngüsünde iki kadının “suçlu” bulunması sorgulanıyor. Kendilerine şiddet uygulayan kocalarını öldürmüş Aylin ve Havva’nın; evlerini, sevgiyi, öfkeyi, çocukluklarını, çocuklarını, düşlerini ve kâbuslarını mektuplarına döktükleri duyguları Hare Sürel ve Gülçin Kültür Şahin’in sesinden anlatılıyor. Ceylan Özgün Özçelik, Gülçin Kültür Şahin ve Hare Sürel gösterim sonrasında izleyiciyle buluşacak.
Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yazıp yönettiği Dermansız adlı belgesel, askerdeyken rahatsızlanıp gittiği Bursa Memleket Hastanesi’nde 47 yıl boyunca hiç çıkmadan yaşayıp ölen Abdullah Kozan’ın hikâyesini konu alıyor. Filmin yönetmenlerinden Melik Saraçoğlu, film sonrası söyleşi için Ayvalık’ta olacak.
Senem Tüzen, Adam Isenberg ve Noah Amir Arjomand’ın yönettikleri Eat Your Catfish adlı belgesel, izleyiciye kırılma noktasındaki bir ailenin son derece mahrem ve alaycı portresini sunuyor. Filmin yönetmenlerinden Noah’ın ALS hastası annesi Kathryn’in bakış açısından çekilen film, 930 saatlik görüntünün kurgulanmasıyla ortaya çıktı. Noah Amir Arjomand, gösterim sonrası gerçekleşecek söyleşide filme dair merak edilenleri yanıtlayacak.
Nur Akalın’ın 1995 yılında Paris’e, 2001 yılında Bangkok’a ve 2003 yılında Auschwitz-Birkenau’ya gerçekleştirdiği gezilerinden notlarını perdeye yansıttığı filmi Do You Like Jupiter? festivalde gösterilecek deneysel belgesellerden. Ayvalık’ta yaşayan Akalın, film gösteriminde yer alacak.
Festivalde Çocuklar İçin Sinema
Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları işbirliğiyle gerçekleştireceği gösterimler kapsamında Kurtarıcı (Crusade) filmi gösterilecek. Louis Garrel imzalı film, gizemli projelerini finanse etmek için iş birliği yapan yüzlerce çocuğun hikâyesini anlatıyor. Dünyanın farklı yerlerindeki bu çocukların projelerinin hedefi ise gezegeni kurtarmak… Yaratıcı drama eğitmeni Elif Özsoğuk, film gösterimi sonrasında çocuklar için bir atölye çalışması gerçekleştirecek.
“Genç Sinema” Programı ile 30 Öğrenci Ayvalık’ta Olacak
Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında, Kültür için Alan desteğiyle başta sinema bölümünde okuyan ya da üniversitelerin sinema kulüplerine üye olan öğrenciler olmak üzere, sinema alanında kendisini geliştirmek isteyen tüm öğrencilere açık çağrı yapılan “Genç Sinema” programına Türkiye’nin farklı bölgelerinden 300’ü aşkın başvuru geldi. Başvurular arasından seçilen 30 öğrenci, festival boyunca Ayvalık’ta olacak. Yapımcılık, yazarlık, yönetmenlik, kurgu, post-prodüksiyon gibi farklı alanlarda profesyonel isimlerin vereceği atölye çalışmalarına katılabilecek ve aynı zamanda organizasyonun farklı alanlarında görev alarak festivalin önemli bir parçası olacaklar.
Programın Tamamı 9 Eylül’de Açıklanacak
Gösterimleri Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde ve Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek. Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin programının tamamı 9 Eylül’de açıklanacak ve biletler aynı gün Biletix’te satışa çıkacak.