Aşk ve Savaş: Unutulmaz Romantik Savaş Filmleri
Romantik savaş filmleri… Onları sever misiniz? Genelde savaş filmleri kan ve gözyaşından ibaret sanılır. Muhteşem aksiyon sahneleri, insanda kendisini feda etme arzusu uyandıran epik sahneler ve ruhumuzu coşturan kahramanlık tiratları… Aslında daha önce yaptığımız 1. Dünya Savaşı Filmleri ve En İyi İkinci Dünya Savaşı Dizileri gibi listelerle, iyi bir savaş filminin ya da dizisinin bundan fazlası olduğunu göstermiştik. İyi bir savaş filmi, savaşın hepten gün yüzüne çıkardığı toplumsal ve bireysel çelişkileri resmetmekte mahirdir. Savaşı bir kronolojik anlatı olarak ele almaz ve onun insan ilişkileri üzerindeki tahribatını yakalamaya çalışır. Doğal olarak, insan ilişkilerinin en gizemlisi olan aşkı konu alan pek çok iyi savaş filmi de vardır.
Kaybetme korkusu, fedakârlık ve pürüzsüz bir sevgi… Bir savaşın ortasında aşk fena halde etkileyici olabilir. Bana inanmıyorsanız, Ernest Hemingway’nin Çanlar Kimin İçin Çalıyor? romanını okuyun. Roman okumak istemiyor musunuz? O zaman unutulmaz romantik savaş filmlerini derlediğimiz bu listeyi okuyun! İşte, tarihin en iyi romantik savaş filmleri!
En İyi 1. Dünya Savaşı Filmleri listemizi okudunuz mu?
En İyi Romantik Savaş Filmleri
For Whom the Bell Tolls (1943)
Bir paragraf önce adını andığımız Çanlar Kimin İçin Çalıyor (For Whom the Bell Tolls), Amerikan edebiyatının en güçlü eserlerinden biridir. Bu muhteşem eserde, Cumhuriyetçiler’in safında falanjistlere karşı savaşmak üzere İspanya İç Savaşı’na katılan bir Amerikalı, bir İspanyol militana âşık olur.
Hemingway’in gazeteci olarak bizzat izlediği savaşı tüm gerçekliğiyle tasvir ettiği Çanlar Kimin İçin Çalıyor, birkaç kez sinemaya ve televizyona da uyarlanmıştır. Bunların en ünlüsü 1943 tarihli uyarlamadır.
Yönetmenliğini Sam Wood‘un yaptığı ve romanla aynı ismi taşıyan bu film, 9 dalda Oscar‘a aday gösterilmiştir ve Katina Paxinou’ya En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandırmıştır. Zaten kusursuz bir hikâyeyi kaynak olarak alan For Whom the Bell Tolls, en iyi romantik savaş filmleri arasında sayılmayı hak ediyor.
Casablanca (1942)
Michael Curtiz‘e En İyi Yönetmen dalında Oscar kazandıran Casablanca, tarihin en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilir. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Vichy Fransa’sının yönetimindeki Cezayir’in başkenti Kazablanka’da geçen bu filmde, aşk ve görev arasında bir tercih yapmak zorunda kalan ABD’li bir askerin başından geçenler anlatılır.
Humphrey Bogart, Ingrid Bergman ve Paul Henreid‘in başrollerini paylaştığı Casablanca izleyenlere sadece İkinci Dünya Savaşı’na içeriden bir bakış sunmuyor, aşkın ne büyük tereddütlere yol açabileceğini de gösteriyor.
Atonement (2007)
Ian McEwan’ın aynı adlı romanından uyarlanan ve yönetmenliğini Joe Wright‘ın yaptığı Atonement, 2000’lerin en iyi savaş filmleri arasında yer alır. Altın Küre sahibi film, üç genç arasındaki çarpıcı ilişkiyi konu alır: yıl 1935’tir ve 13 yaşındaki Briony Tallis, ablası Cecilia ile hizmetçilerinin oğlu Robbie arasında geçen samimi bir enstantaneye tanık olur. Bunu yanlış yorumlaması ise üçünün de hayatını değiştirecek, büyük olaylara yol açar. Bu olaylar, İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren üçü arasındaki ilişkileri kaotik bir hale sokacaktır.
James McAvoy, Keira Knightley, Saoirse Ronan, Romola Garai ve Vanessa Redgrave gibi isimlerin başrollerini paylaştığı Atonement izleyicilere suçluluk, aşk ve nefret gibi duygulara dair sürükleyici bir anlatı sunuyor ve unutulmaz romantik savaş filmleri arasında yer alıyor.
Le Petit Soldat (1963)
Jean-Luc Godard‘ın kült filmi Le Petit Soldat, Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında geçer ve Fransız bir faşist militanla solcu bir kadın arasındaki ilişkiyi konu alır. Godard’ın en iyi filmleri arasında gösterilen yapımın başrollerinde ise Michel Subor ve Anna Karina yer alır.
Film, Fransa’da 1963’e kadar yasaklı kalmış ve ancak bu tarihte, Cezayir’in bağımsızlığını kazanmasından sonra vizyona girebilmiştir. Ayrıca Godard, daha sonra evleneceği Anna Karina ile ilk kez bu filmde çalışmıştır.
From Here to Eternity (1953)
James Jones’un aynı adlı romanın uyarlanan From Here to Eternity, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil tam 8 dalda Oscar kazanmış bir savaş filmleri klasiği! Türkiye’de İnsanlar Yaşadıkça adıyla vizyona giren ve yönetmenliğini Daniel Taradash‘ın yaptığı film, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçer ve ünlü Pearl Harbor baskınından önce, Hawaii’deki ABD üssünde bir erin başından geçenleri anlatır.
Bu er, çok yetenekli bir boksördür ve yüzbaşı, kendisinden alayın boks takımında dövüşmesini ister. Ancak o, bu teklifi reddedince hem yüzbaşı hem de başçavuş kendisine hayatı zindan eder. Ne var ki başçavuş ile yüzbaşının eşi arasında bir yasak ilişki başlayınca; bir de Japonlar adaya baskın yapınca işin rengi değişir.
Başrollerinde Frank Sinatra‘nın da yer aldığı ve Akademi Ödülleri’nde Sinatra’ya En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandıran From Here to Eternity, bugün bile en iyi romantik savaş filmleri arasında sayılır.
Coming Home (1978)
En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Özgün Senaryo dallarında Oscar kazanan Coming Home, unutulmaz romantik savaş filmlerinden biridir. Jane Fonda ve Jon Voight’in başrollerde muhteşem bir performans sergiledikleri film, eşi Vietnam Savaşı’na gidince yalnızlık çeken ve bunun üzerine gazilerin tedavi gördüğü bir hastanede gönüllü hemşireliğe başlayan bir kadını odağına alır. Fonda’nın canlandırdığı bu kadın, Sally, burada bacaklarını kaybetmiş eski lise arkadaşı Luke ile karşılaşır. İkili arasında kısa sürede ateşli bir aşk başlarken, Sally’nin kocası hâlâ Vietnam’dadır.
Letyat zhuravli (1957)
Türkçeye “Leylekler Uçarken”, İngilizceye ise “The Cranes Are Flying” adıyla çevrilen bu Sovyet sineması klasiği, bir İkinci Dünya Savaşı filmidir. Mikhail Kalatozov‘un yönetmenliğini yaptığı ve 1958 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan Leylekler Uçarken, Almanların Sovyetleri işgaliyle birlikte yolları ayrılan iki genç âşığın hikayesini konu alır.
Başrollerini Tatyana Samojlova, Aleksey Batalov, Vasili Merkuryev ve Aleksandr Shvorin gibi önemli Sovyet oyuncularının paylaştığı yapım, tüm gerçekçiliğiyle insanı derinden sarsar. Leylekler Uçarken, sadece en iyi romantik savaş filmlerinden biri değil; savaşın trajedisini en iyi yansıtan filmlerden de biridir.
Akai tenshi (1966)
Akai tenshi ya da daha bilinen adıyla Red Angel, gerçekçiliğiyle insanı çarpan filmlerden. Yasuzo Masumura‘nın yönetmenliğini yaptığı ve aynı adlı romandan uyarlanan film, İkinci Çin – Japon Savaşı sırasında geçer. Cephe hattındaki bir hastaneye gönderilen bir hemşire, morfinman başcerrah Dr. Okabe’ye âşık olur. Ancak bu sıradan bir aşk hikâyesi değildir: Akai tenshi filminin her anı savaşın insanı fiziksen ve zihnen parçalayan acımasız gerçekliğini suratımıza çarpar.
Başrollerini Ayako Wakao ile Shinsuke Ashida‘nın paylaştığı Akai tenshi, kuşkusuz en iyi romantik savaş filmlerinden biri sayılmalıdır.
Un long dimanche de fiançailles (2004)
Türkiye’de “Kayıp Nişanlı” ve dünyada “A Very Long Engagement” isimleriyle de bilinen bu Fransız-Amerikan ortak yapımı film, Birinci Dünya Savaşı’nda geçer. Mathilde, nişanlısı Manech’in cepheden dönüşünü beklemektedir ancak bunun yerine nişanlısının askeri mahkemede yargılandığını ve ceza olarak başka dört askerle beraber ölümcül bir göreve gönderildiğini öğrenir. Herkes Manech’in ve diğer askerlerin öldüğünü düşünmektedir. Ne var ki sezgileri, Mathilde’ye nişanlısının ölmediğini söylemektedir. Bunun üzerine Mathilde, nişanlısını bulmak üzere yola düşer.
Jean-Pierre Jeunet‘in yönetmenliğini üstlendiği film, iki Oscar adaylığı almıştır ve 2000’lerin en iyi romantik savaş filmleri arasında sayılır.
Suite Française (2014)
Son 20 yılda çıkan en ilgi çekici İkinci Dünya Savaşı filmleri arasında Suite Française veya Türkçedeki adıyla Aşk Uğruna‘nın adı mutlaka anılmalıdır. Saul Dibb‘in yönetmenliğini yaptığı film, Alman işgali altındaki bir Fransız kasabasında, genç bir Fransız kadın ile bir Nazi subayı arasında alevlenen aşk ilişkisini anlatır.
Filmin başrollerinde Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts, Sam Riley, Ruth Wilson, Lambert Wilson ve Margot Robbie yer almaktadır.
Suite Française fragmanını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.