Türkiye’nin İlk Dikey Formatlı Dizisi ‘Zirvede’nin Yönetmeni Fatih Ahmet Kaya ile Konuştuk
Türkiye’nin ilk dikey formatlı dizisi Zirvede dijital dünyanın içerik üretme hikâyesini değiştirmeye çalışıyor. Dizinin yönetmeni Fatih Ahmet Kaya televizyon ve reklam yönetmenliğiyle bilinen bir isim. Beyaz Show, @enisarıkan talk show’un yanı sıra çok konuşulan birçok reklamda da onun ismini görüyoruz.
Online oyun dünyasının hit oyunu PUBG Mobile’ın projesi olan Zirvede dizisinde, gerçek yaşamla bir arada anlatılan oyun dünyası yer alıyor. Oyun dünyasının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği vurguladığı esaslı mevzular. Özellikle cinsiyet eşitsizliği ve siber zorbalığın artış gösterdiği bir dönemde kadın oyunculara uygulanan olumsuz tavrı ele alarak “eşitlik dersi” veriyor. Dizinin başrollerini Pelin Uluksar ve Fester Abdü (Deli Mi Ne?) paylaşıyor.
Öncelikle TV- reklam yönetmenliği hikâyenden bize bahseder misin? Nasıl başladı yönetmenlik yolculuğun ve neye evrildi?
Yönetmenlik yolculuğum, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde eğitim alırken TÜRVAK Sinema-Televizyon Eğitim Vakfı’nda da eğitim alarak başladı. 2003 yılında Kanal D’de kamera asistanı olarak başladığım medya sektöründe görüntü yönetmeni ve ardından yönetmen olarak devam ettim. 2007 yılında kendi yapım şirketim Piktora Yapım’ı kurarak reklamdan diziye, belgeselden dijital içeriklere ve TV programlarına kadar birçok projeyi ekibimle birlikte hayata geçirme fırsatı yakaladım.
Uzun yıllar kült talk show programı Beyaz Show’da da yer aldın. Televizyon o günden bugüne nasıl değişti?
Beyaz Show‘da çalışmak benim için büyük bir deneyimdi. O dönemde televizyon, herkesin evinde baş köşede olan bir eğlence kaynağıydı. Ancak günümüzde dijital platformlar ve sosyal medya, televizyonun yerini büyük ölçüde aldı. Artık içerik tüketimi daha bireysel ve mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor. Televizyon hâlâ önemli bir mecra ama dijitalin yükselişiyle birlikte izleyici alışkanlıkları ve içerik formatları da değişti.
Dijital mecralar yönetmenin bakış açısını değiştirdi mi?
Kesinlikle değiştirdi. Dijital mecralardaki içeriklere ve dünyadan örneklere istediğiniz zaman ve saatte ulaşabiliyorsunuz. Dünyadan farklı içerikler görmek ufkunuzu genişletiyor, yaptığınız işlere farklı bir perspektif açısı katıyor. Ayrıca izleyici geribildirimi anında alınabiliyor ve bu da içerik üretim sürecini dinamik kılıyor. En önemlisi dijital dünya, yönetmenleri daha yaratıcı ve esnek olmaya zorluyor.
Şu anda TikTok için çektiğin ilk dikey dizi Zirvede konuşuluyor. Format bir proje içinde yer almak nasıl oldu?
Yeni nesil izleyiciler içerikleri hızlı tüketiyor ve dikey format hepimiz için alışkanlık haline geldi. Açıkçası biz de bu yeni döneme uygun formatta içerik üretmeyi ve dijital dönüşüme güzel bir örnek olmasını istedik.
Zirvede bir gamer hikâyesi ve romantik komediyle harmanlanıyor. Dizinin konusu ve ana temaları hakkında bilgi verir misin?
Dizi Uludağ’da bir kayak merkezinde düzenlenen, günümüzde yaygın olan e-spor müsabakası çevresinde şekilleniyor. Online ortamda tanışan ve gerçekte birbirini görmeyen birkaç kişinin tutku, mücadele, aşk ve arkadaşlık hikâyesini izliyoruz. Spor turnuvası devam ederken kaldıkları otelde tüm karakterlerin etrafında eğlenceli ve duygusal olaylar baş gösteriyor.
Uzun dizilerin yanına 2-3 dakikalık dikey dizi hazırlamaya nasıl karar verdiniz? Bu da çok kısa değil mi? 🙂
Evet, gerçekten çok kısa 🙂 ama TikTok ve benzeri platformlarda dikey formatta kısa süreli içeriklerin daha fazla ilgi gördüğünü hepimiz biliyoruz. Günümüzde her şey çok çabuk tüketiliyor ve insanlar hızla her şeyden sıkılabiliyor. Kısa ve öz içeriklerin izleyiciler tarafından daha çok tercih edildiğini gözlemledik. Bu yüzden ajansımız ve ekibimizle izlenmesi zevkli, sıkmadan, her anı heyecanlı ve tempolu bir film yapmak istedik.
Dikey formatta bir dizi çekmek ile yatay bildiğimiz ana akım arasındaki farkı nasıl anlatırsın? Özellikle dikey dizi çekmenin içeriğinden hikâye anlatımına ve özellikle teknik kısmına kadar zorlukları neydi?
Aslında başlarda çok garip bir durum ortaya çıkıyor. Çünkü hayatın boyunca yatay bir görsel dünya yaratmışsın ve tamamen buna alışıksın. Bir anda önüne bir senaryo geliyor ve tamamen dikey çekilip kurgulanması gerekiyor. Bu noktada ekiple birlikte ön hazırlıklarımızı çok sıkı tuttuk ve tüm testlerimizi yaparak sahaya çıktık.
Tabii dikey formatta çekim yaparken yatay formata kıyasla hayal ettiğin kompozisyonu daha dar bir alanda yapmak zorunda kalıyorsun. İstediğin kadraja göre seçilen mekân, sanat, kamera hareketlerine kadar her noktada yatay formata göre pek çok farklılık içeriyor.
TikTok kullanıcıları diziye nasıl tepki verdi?
TikTok kullanıcıları dizimize oldukça olumlu tepki verdi. İçeriğin PUBG Mobile ve gamerlarla alakalı olması, özellikle bu kitlede büyük ilgi uyandırdı. Formatın yenilikçi olması ve oyuncularımızın harika performansları da izleyicilerin dikkatini çekti. Her bölüm yaklaşık 2 milyon izlenmenin üstüne çıktı ve yorumlarda sürekli dizinin devamını istediler. Açıkçası kısa sürede geniş bir kitleye ulaşmayı başardık ve geribildirimler bizi oldukça mutlu etti.
TikTok platformunda yayın yapmanın ve dizi içeriği hazırlamanın, dizi veya film izleyici kitlesi üzerindeki etkisi hakkında ne düşünüyorsun?
TikTok platformu günümüzde gençler arasında çok popüler ve bildiğim kadarıyla dünyada kullanım alanında Türkiye ilk 5’te. Diğer platformlara nazaran TikTok’ta Türkiye’nin ilk dikey dizisini yapmak bize ayrı bir deneyim kattı. TikTok’ta zaten gençler çok yoğun bir şekilde içerik üretebiliyor. Biz bir yandan o içeriklerin arasına profesyonel bir giriş yapmış olduk ve TikTok için profesyonel şekilde üretilen içeriklerinde izlenebileceğini kanıtladık. Bu tür içeriklerin TikTok’ta ileride daha fazla olacağını düşünüyorum.
Fatih Ahmet Kaya: “İster televizyon ister dijital mecra olsun, insanlar artık çabuk tüketilebilen içerikler izlemek istiyor. Bu durum yönetmenler ve hikâye anlatıcılığı açısından daha kısa sürede daha etkili hikâyeler oluşturmayı ön plana çıkartıyor.”
Reklam dünyası dikey formata uyum sağladı, peki ya dizi-film aynı şekilde uyumlanır mı?
Reklam dünyası dikey formata hızla uyum sağladı ve benzer bir uyumun dizi-film sektöründe de olacağına inanıyorum. Günümüzde video dünyasında her gün yeni bir teknolojiyle karşılaşabiliyoruz. bu sürece uyum sağlamak zorunda olduğumuzu ve klasik yöntemlerde ısrarcı olmamak gerektiğine inanıyorum. Yakında dikey içerikli dizi ve filmlerin daha fazla olacağı kanaatindeyim.
Ana akım ve dijital, hikâye anlatıcılığı ve yönetmenlik içeriğini nasıl değiştirir?
İster televizyon ister dijital mecra olsun, insanlar artık çabuk tüketilebilen içerikler izlemek istiyor. Bu durum yönetmenler ve hikâye anlatıcılığı açısından daha kısa sürede daha etkili hikâyeler oluşturmayı ön plana çıkartıyor. Dijital platformlar, hikâye anlatıcılığı ve yönetmenliğin esnek ve yaratıcı olmasını gerektiriyor. Geleneksel medyada yer bulamayan hikâyeler dijitalde daha rahat ifade edilebiliyor. Bu da yönetmenlere ve içerik üreticilere daha geniş bir özgürlük alanı sunuyor. İleride hikâyesi daha kısa sürede anlatılan filmler izleyebiliriz gibi geliyor.
Reklam filmlerini storyboard üzerinden hazırlarken kısa dikey bir dizide senaryo kurgusu nasıl yapılıyor?
Aslında bu noktada yatay ya da dikey formattan öte genel anlamda artık tüm kurguların daha hızlı ve etkili olması gerekiyor. Her sahnenin izleyiciyi anında içine çekmesi gerekiyor. Bu nedenle hem edit hem de ses tasarımında daha vurucu ve dinamik bir yaklaşım benimsiyoruz. Her anın izleyici üzerinde güçlü bir etki bırakması çok önemli
Önümüzdeki dönem için yine dikey projelerin var mı? Örneğin yan yana gelmesi zor olan uzun metraj ve dikey ikilisini buluşturma niyetin var mı?
Evet, önümüzdeki dönemde de dikey formatta projelerle ilgili görüşmelerim devam ediyor. Uzun metraj ve dikey formatı bir araya getirmek zorlu ama bir o kadar da heyecan verici bir deneyim olabilir, böyle bir projede yer almayı çok isterim. Bu alanda yenilikçi işler yapmayı seviyorum.