Nerede O “Ciğerimizi Söken” Aşklar?

Sinem Vural
3 dakikalık okuma

Episode Dergi olarak Şubat 2026 sayımızda Sinem Vural’ın günümüz müziğini ve eski aşk şarkılarını irdelediği yazısına yer veriyoruz.

Hadi itiraf edelim; son zamanlarda dinlediğimiz şarkıların çoğu, sabah uyanınca içtiğimiz o hızlı espresso gibi. Anlık bir çarpıntı yapıyor ama tadı beş dakika sonra ağzımızda kalmıyor. Spotify listelerine bakıyorum, herkes bir “vibe” peşinde. Ama kimse “Aşkından yandım, bittim, kül oldum” demiyor. Ne ara bu kadar “cool” ve mesafeli olduk biz?

Eskiden Aşk Bir Törensel Mevzuydu

Hatırlayın o 90’ları, 2000’lerin başını… Bir şarkı çıkardı, bütün şehir aynı anda efkâr yapardı. Sözler öyle “Hadi gel bize, takılalım bu gece” sığlığında değildi. Şairane bir dert anlatma sanatı vardı. Şimdi ise şarkılar sanki WhatsApp mesajlarından derlenmiş gibi: “Gördüm, beğendim, yazdım, sildi.” Peki, neden artık o dev aşk şarkıları gelmiyor? Benden söylemesi, suç sadece müzisyenlerde değil, biraz da bizde.

“Ghosting” Çağında Mecnun Olmak Mümkün mü?

Eskiden bir albümü alır, kapağını inceler, her şarkıyı sindire sindire dinlerdik. Şimdi ise 15 saniyelik Reels videosunda şarkının nakaratına tav olup geçiyoruz. Kimsenin altı dakikalık bir senfonik pop eserine ayıracak sabrı kalmadı. Tüketim hızı gittikçe artıyor.

Aşk artık bir “proje” gibi yönetiliyor. Stratejiler, geç cevap vermeler, story izlemeler… Hal böyle olunca o derin acılar yerini “neyse, önümüzdeki maçlara bakacağız” sığlığına bıraktı. Duygu ekonomisinde enflasyon var.

O eski meşakkatli dönemler yok artık. Artık herkes evinde, bilgisayar başında şarkı yapıyor. O stüdyolardaki o “ruh”, o canlı enstrümanların birbirine değen tınısı azaldı. Her şey çok dijital, çok steril.

Duyduk Duymadık Demeyin!

Aşk şarkısı dediğin, insanın boğazında bir düğüm oluşturur, elini telefona götürür (ama sakın aramayın, o ayrı!). Şimdi ise müzik sadece arka planda çalan bir gürültüye dönüştü. Sanatçılar “Tutar mı?” diye soruyor, “Acıtır mı?” değil.

Hadi bakalım, şimdi açın bir Sezen Aksu, bir Onno Tunç bestesi… O kemanlar girmeye başladığında ne demek istediğimi anlayacaksınız. Biz o çıtayı o kadar yükseğe koyduk ki, şimdiki “like” odaklı besteler, altında eziliyor. Biz derken, boomer kategorisine girdik ve “nerede o eski zamanlar” demeye başladık bile. Bunların başında da aşk şarkıları geliyor.

Sözün özü; dünya dijitalleşti, aşklar “DM” kutularına hapsoldu ve o büyük acılar artık birer “story” hızıyla tüketilip geçiliyor olabilir. Ama kalp hâlâ o bildiğimiz, kadim ritmiyle atıyor. Belki de mesele sadece şarkıların değişmesi değil, bizim o “canımızı yakacak” derinlikteki duygulardan korkmamızdır, kim bilir… Yine de umudumuzu kesmeyelim; bir sabah uyandığımızda bizi ilk notasıyla darmaduman edecek o yeni “başyapıtı” keşfetmeyeceğimizin garantisi yok. O zamana kadar eski plaklara, tozlu kasetlere ve o ciğerimizi söken Sezen şarkılarına sığınmaya devam… Hadi bakalım, takın kulaklıkları ve kendinize bir iyilik yapıp en azından bugün “hızlı” değil, “derin” hissedin. Çünkü bazen en büyük devrim, hâlâ gerçekten hissedebildiğini kendine kanıtlamaktır.

aşk

Etiketler:
Bu içeriği paylaş

Episode Dergi

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Son Bölümlerimiz...

Podcast

Kritik Eşik – 58: Yabani

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Yabani dizisini konuşuyor.

LISTEN
58. Bölüm
Süre: 7:13

Kritik Eşik – 57: Kirli Sepeti

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Kirli Sepeti'ni konuşuyor.

LISTEN
57. Bölüm
Süre: 11:21

Kritik Eşik – 56: Dilek Taşı

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Dilek Taşı dizisini konuşuyor.

LISTEN
56. Bölüm
Süre: 15:36

Kritik Eşik – 55: Bambaşka Biri

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Bambaşka Biri dizisini konuşuyor.

LISTEN
55. Bölüm
Süre: 19:07

Kritik Eşik – 54: Aile ve Adım Farah Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Aile ve Adım Farah'ı konuşuyor.

LISTEN
54. Bölüm
Süre: 18:18

Kritik Eşik – 53: Ömer ve Yargı Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Ömer ve Yargı dizilerinin yeni sezonları.

LISTEN
53. Bölüm
Süre: 19:30

Son Bölümlerimiz...

Video

Episode TV’nin Sevilen Programı ‘Oben Budak’la Falan Filan’ Yeni Bölümüyle Yayında

Episode TV’nin sevilen programlarından Oben Budak'la Falan Filan heyecan verici yeni bölümüyle…

‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’nin Yeni Bölümünde Mutluluk Konuşuldu

Episode TV'nin sevilen programlarından Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi'nin 4. bölümü, 8…

Episode TV’nin ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Programının 3. Bölümü Yayınlandı

Bugün yayınlanan Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi 3. bölümünde "Nikahta Keramet Var…

Episode TV’den ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Kendine Has Üslubuyla Devam Ediyor

Episode Dergi YouTube kanalı Episode TV’nin yeni içeriklerinden Deniz Tezuysal ile Kesin…

Mehmet Kurtuluş Episode’a Konuştu

Kurz und schmerzlos (1998), Im Juli (2000), Gegen die Wand (2004) gibi…

Popüler İçerikler

Berlin Film Festivali Jüri Başkanı Wim Wenders Tepki Çekti

76. Berlin Film Festivali (Berlinale) başladı. Berlin'deki "Berlinale Palast"ta No Good Men…

Editör
Tarafından Editör

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Çok Okunanlar

Sanatçılar ve Akademisyenler Ambargoya Karşı Küba’yla Dayanışma Çağrısı Yaptı

ABD merkezli kuruluşlar, sanatçılar ve akademisyenler ambargo ve Trump’ın yeni kararnamesine karşı…

Editör
Tarafından Editör
Dizi dünyasının tek adresi: Episode Gelişmeleri takip etmek için yeni sayıyı okumayı unutmayın!