Başrollerinde Ayça Ayşin Turan ve Furkan Andıç’ın Yer Aldığı ’39 Derecede Aşk’ın Fragmanı Yayınlandı
GAİN’den Türkiye’nin Nabzını Tutan Belgeseller II
GAİN kataloğunda yer alan belgesellerden oluşturduğumuz listenin devamı niteliğindeki bu listede yakın zaman içinde yaşadığımız çeşitli felaketleri inceleyen yapımları okurlarımıza sunuyoruz. İyi seyirler…
Yas Evi (2023)
Yaşadığımız deprem felaketinin ardından geride kalanları dinleyen belgesel Yas Evi, yayına girdi. Duygu Demirdağ, bütün bölgeyi kocaman bir yas evine çeviren depremin ardından kadınları dinliyor. Geride kalan kadınlar, yas evine gelenleri karşılayan ve herkes gittikten sonra yalnız kalanlar. 40 dakikalık belgesel, bölgedeki kadınların yaşamına ışık tutuyor. GAİN’den etkileyici bir belgeselin karşımızda olduğu kesin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü haftasında bölgede yaşayan kadınların sesini duymamızı sağlayacak bir iş Yas Evi.
Kimin Umurunda? (2023)
Sahi kimin umurunda yaşadıklarımız? Canımızı acıtan ve bir o kadar da gerçek bu soru, GAİN’in yaşadığımız deprem felaketine ilişkin kısa belgeselinin ismi. Belgesele ilişkin söyleyecek çok fazla şey yok, yaşadıklarımızı tüm gerçekliğiyle ortaya seren yapım bugünlerin arşivlenmesi açısından önemli. Tüm gelirleri depremzedelerle paylaşılan belgeselin yönetmen koltuğunda Fuzule Tezcan oturuyor.
Çağ Yangını (2021)
Deprem felaketi, yapılabilecekler, yapılamayanlar üzerinden bugün yürüttüğümüz tartışmanın bir benzerini 2021 yazında Manavgat’ta başlayan yangınlar için yapıyorduk. Belgeselin çok söz edilen, önemli bir işlevi toplumun hafızasını canlı tutmak. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli, ondan fazla şehri etkileyen depremin de belgeselleri yapılacak. Bugün üstüne çok konuştuğumuz ve zamanla unutulmaya yüz tutacak depremin silinmeyen izleri belgeseller aracılığıyla toplum hafızasında arşivlenmeye çalışılacak. Güçlü bir hafızamızın olmadığı açık olan ülkemizde bu tür belgeseller önemli kaynaklar. Gazeteci Çınar Oskay’ın ödüllü belgeseli Çağ Yangını, ülkenin birçok yerinde etkili olan yangınları tüm süreçleriyle ele alan üç bölümden oluşuyor.
Bir Umut Marmara (2021)
Unutmak demişken ne çabuk unuttuk şarkılarda, şiirlerde övüle övüle bitirilemeyen İstanbullu deniz Marmara’nın müsilajla imtihanını. O zaman da ihmallerden, denizimizin nasıl yok edildiğinden konuşuyorduk. Savaş Karakaş, unutmaya izin vermeyerek yaşananları mercek altına alıyor. Belgesel, Marmara’da yaşanan deniz salyasını tüm yönleriyle izleyiciye aktarmaya çalışıyor. Belgeseller aynı zamanda yaşanılan birtakım olumsuzluklara ilişkin yön gösterici, bundan sonra neler yapılabileceğine dair uzman görüşlerine yer veren niteliğe de sahip. Marmara’da yaşanan çevre felaketini böyle bir bakışla izlemenizi tavsiye ederim.
Covid On9: İlk Dalga (2020)
Bu kez bütün dünyada yaşanan bir felaketin ülkemizdeki gözlemlerine yer veren bir işle karşı karşıyayız: Covid On9. Yaşananları hepimiz biliyoruz o yüzden ayrıntılı biçimde açıklamaya gerek yok belki ama bu belgeselin bence en ilgi çekici yanı görüntüleri. Tıkış tıkış İstanbul’un pandemiyle boşalan sokakları, ıssızlığı adeta bizi bir rüyanın içine çekiyor. Bugünden baktığımızda inanması zor görüntüler bunlar. İki bölümden oluşan belgesel, 2021 Sedat Simavi ödülünün de sahibi.