Ayvalık Uluslararası Film Festivali: Festival Nedir – Niçin Yapılır?

Hümay Ongan
Hümay Ongan
TarafındanHümay Ongan
1996 yılında, İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon okudu. İstanbul Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema yüksek lisansı yaptı. İyi bir sinema ve tiyatro izleyicisi. Özellikle...
5 dakikalık okuma

Seyir Derneği’nin bu yıl ilk kez düzenlediği Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde geçen altıncı günün akşamında bunu düşünüyorum, film festivalleri neden yapılıyor? Yani işin ticari boyutunu, filmlerin tanıtılmasını vs. bir kenara koyarsak festivaller ne işe yarar? Bence her şeyden önce festival çok şey öğretiyor. Yalnızca yeni filmler izlemek, tanımadığınız yeni yönetmenleri keşfetmek anlamında değil, insan ilişkilerine dair çok şey düşündüğüm bir festival oldu benim için. Festivaller; seyirciyi, film ekiplerini, festivalin yapılması için koşturan insanları, filmleri izleyip yazacak olanları yani sinemaya ilişkin düşünen herkesi bir araya getiriyor. Bir araya gelince de insanlar konuşmak istiyor. Söyleşiler, paneller bunun için yapılıyor. Ama bunun dışında da kimi insan fark edilmek istiyor kimi gizlenmek kimi filmi fark edilsin istiyor kimi sorduğu soruyla dikkat çekmek kimi sessiz sakin bir kenarda olan biteni izliyor. Ama her şeyi bir arada görüyoruz. Sevdiğimiz, sevmediğimiz filmleri, hoşumuza giden gitmeyen her şeyi bir arada, sıkıştırılmış bir zaman içinde yaşıyoruz. Bütün bunları düşününce ben bu festivalden çok şey öğrendim. Bir yandan da aklıma hayattaki ilk festival deneyimim geliyor, hala en sevdiğim festival; Palto Film Festivali. Eskişehir’in buz gibi soğuk günlerinde “Paltonu giy, gel” diye çağırılan ve sloganı haddinden fazla doğru olan festival. Bir üniversitenin içinde sinema salonu olması dünyanın en önemli şeyiymiş gibi hissettirirdi Palto Film Festivali. Evden okula yürümem on dakika sürüyordu ama ayazda o da iyi bir süre. Paltonun altına ne var ne yoksa giyip Sinema Anadolu’nun önünde sıraya girmek, çıkışta donarak sigara içip filmleri konuşmak okula dair en sevdiğim anılar.

Ayvalık’a dönelim. Tam tersi bir festival. Yazdan kalan son günlerde, festivale gelen herkesin denize girecek bir an kovaladığı bir eylül festivalindeyiz. Ayvalık güzel, Ayvalık’ın eski bir sinema salonu varmış; Vural, onu öğreniyorum. Tabii, festival sadece sinema salonunun önü değil. Salonların içini önemsediğim bir yerdeyim artık. Bu da beni Türkiye Sineması’na dair düşünmeye itiyor. Türkiye’de neler oluyor ve sinemamız bize neler anlatıyor? Türkiye’de hem hiçbir şey olmuyor hem de çok şey oluyor. Bir yandan durgun bir göl gibi kokmuş bir memlekette yaşıyoruz bir yandan içimiz dışımız kaynıyor. Konuştuğum neredeyse bütün yönetmenler bundan bahsediyor; memleketin hali. Belli ki herkes biliyor, görüyor. Peki, sinemamızda ne anlatılıyor? Memleketin hali en iyi durumda arka planda işleniyor, çoğunlukla onu da görmüyoruz. Neden? Bir yandan anlaşılmaz bir durum değil, o durgunluk hali herkesin içine işliyor, sanatçının da seyircinin de. Bir yandan konuşulacak çok şey varsa biz neden başka şeyler konuşuyoruz, diye düşünüyorum. Bu manada Türkiye Sineması’ndan cebime daha fazla umut doldurmak “umuduyla” ayrılıyorum festivalden.

Ayvalık

Öyleyse neler izledik? Bu senenin çok konuşulacağı belli olan, Adana Altın Koza Film Festivali’nden yedi ödülle dönen Ela ile Hilmi ve Ali’yi izleme imkânı bulmuş olduk. Ardından da dizinin iki başrolü Ece Yüksel ve Denizhan Akbaba’yla röportaj yaptık. Bu filme ilişkin daha çok konuşacağımızı düşünerek üzerine bu yazıda ayrıntılı bir şeyler söylemiyorum ama beklediğimi bulduğumu da söyleyemiyorum. Ayvalık’ın en güzel yanı ulusal uzun metraj dışında da geniş bir seçki sunuyor olması; kısa film seçkisi, belgesel seçkisi, çocuk filmleri… Her zaman her yerde rastlayamayacağımız birçok yeni yapımla karşılaşma imkânı sundu festival. Yine burada yazmış olduğum Park Chan-wook’un Ayrılma Kararı’ysa festivalde beni en çok etkileyen yapımlardan biri oldu. Festivalin bir diğer etkileyici yanı da izlediğim filmlerin ekipleriyle röportaj yapabilme imkânı tabii. Episode Portal’da okuduğunuz Suna filminin yönetmeni Çiğdem Sezgin ve başrol oyuncuları Nurcan Eren ve Tarık Papuççuoğlu’yla yaptığımız röportajı, Stiletto kısa filminin yönetmeni Can Merdan Doğan’la gerçekleştirdiğimiz röportaj ve önümüzdeki günlerde okuyacağınız röportajlar festivalin bakiyesi.

Ayvalık Vural

Kısacası Ayvalık’ta, yazın son günlerinde Vural Sineması’nda buluşmak bana çok iyi geldi. Ayvalık halkına da iyi gelmiş gibi görünüyordu. Yalnızca filmlere değil, filmlerin ardından yapılan söyleşilere de katılan seyircilerin yüzleri bir süre sonra tanıdık gelmeye başladı. Ayvalık’ta bir toplam hiçbir filmi kaçırmıyordu. Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde ilerleyen yıllarda da böylesi buluşmalar gerçekleştireceğimizi ve hem yazın son günlerine hem de sinemaya doyacağımızı içtenlikle umuyorum.

Bu içeriği paylaş
TarafındanHümay Ongan
1996 yılında, İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon okudu. İstanbul Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema yüksek lisansı yaptı. İyi bir sinema ve tiyatro izleyicisi. Özellikle toplumcu-gerçekçi Türkiye Edebiyatı okumayı seviyor. Yazmayı seviyor. Şu anda Episode'da sevdiği ve sevmediği dizi ve filmler hakkında yazabileceği için mutlu.

Episode Dergi

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Son Bölümlerimiz...

Podcast

Kritik Eşik – 58: Yabani

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Yabani dizisini konuşuyor.

LISTEN
58. Bölüm
Süre: 7:13

Kritik Eşik – 57: Kirli Sepeti

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Kirli Sepeti'ni konuşuyor.

LISTEN
57. Bölüm
Süre: 11:21

Kritik Eşik – 56: Dilek Taşı

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Dilek Taşı dizisini konuşuyor.

LISTEN
56. Bölüm
Süre: 15:36

Kritik Eşik – 55: Bambaşka Biri

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Bambaşka Biri dizisini konuşuyor.

LISTEN
55. Bölüm
Süre: 19:07

Kritik Eşik – 54: Aile ve Adım Farah Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Aile ve Adım Farah'ı konuşuyor.

LISTEN
54. Bölüm
Süre: 18:18

Kritik Eşik – 53: Ömer ve Yargı Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Ömer ve Yargı dizilerinin yeni sezonları.

LISTEN
53. Bölüm
Süre: 19:30

Son Bölümlerimiz...

Video

Episode TV’nin Sevilen Programı ‘Oben Budak’la Falan Filan’ Yeni Bölümüyle Yayında

Episode TV’nin sevilen programlarından Oben Budak'la Falan Filan heyecan verici yeni bölümüyle…

‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’nin Yeni Bölümünde Mutluluk Konuşuldu

Episode TV'nin sevilen programlarından Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi'nin 4. bölümü, 8…

Episode TV’nin ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Programının 3. Bölümü Yayınlandı

Bugün yayınlanan Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi 3. bölümünde "Nikahta Keramet Var…

Episode TV’den ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Kendine Has Üslubuyla Devam Ediyor

Episode Dergi YouTube kanalı Episode TV’nin yeni içeriklerinden Deniz Tezuysal ile Kesin…

Mehmet Kurtuluş Episode’a Konuştu

Kurz und schmerzlos (1998), Im Juli (2000), Gegen die Wand (2004) gibi…

Popüler İçerikler

‘Medusa’nın Salı: Bir AKP Belgeseli’, Türkiye’nin Yakın Siyasi Tarihine Işık Tutuyor

soL TV'nin ilk bölümü şubatta yayınlanan yeni belgesel serisi Medusa'nın Salı: Bir…

Editör
Tarafından Editör

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Çok Okunanlar

‘The Last of Us’ Oyuncularıyla 2. Sezonu Konuştuk – Özel Röportaj

Popüler HBO dizisi The Last of Us, uzun süredir merakla beklenen ikinci…

Oben Budak
Tarafından Oben Budak
Dizi dünyasının tek adresi: Episode Gelişmeleri takip etmek için yeni sayıyı okumayı unutmayın!