TV/sinema dünyasından 3900’ü aşkın isim, Filistin’e destek vermek amacıyla İsrail’e karşı tarihi bir boykot kararı aldı. Aralarında Yorgos Lanthimos, Ava DuVernay, Adam McKay, Boots Riley, Emma Seligman, Joshua Oppenheimer, Mike Leigh gibi yönetmenler ile Emma Stone, Olivia Colman, Ayo Edebiri, Lily Gladstone, Mark Ruffalo, Riz Ahmed, Melissa Barrera, Tilda Swinton, Javier Bardem ve Josh O’Connor gibi oyuncuların yer aldığı dünyaca ünlü büyük bir grup, “Film Workers for Palestine” organizasyonunun kampanyasına katıldı. Yönetmenler ve oyuncular, bu kampanya doğrultusunda Filistin halkına karşı “soykırım” ile ilişkilendirilen İsrail şirketleriyle çalışmayacaklarını açıkladı.
İlginizi Çekebilir: 82. Venedik Film Festivali’ne İsrail’e Yönelik Gazze Protestoları Damga Vurdu
TV/sinema dünyasından 3900’ü aşkın ismin imza attığı “A Pledge Against Complicity” (Suç Ortaklığına Karşı Bir Taahhüt) başlıklı bildiri, 1987’de Jonathan Demme ve Martin Scorsese öncülüğünde Güney Afrika’daki ırkçı rejime karşı başlatılan “Filmmakers United Against Apartheid” girişiminden ilham alıyor.
Film Workers for Palestine isimli organizasyon, yayımladığı bildiride şu ifadelere yer verdi:
“Sinema yapımcıları, oyuncular ve sektör çalışanları olarak, sinemanın algıları şekillendirme gücünün farkındayız. Hükümetlerimizin Gazze’deki yıkıma imkân verdiği bu kritik dönemde, bu duruma karşı elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.”
Ayrıca kampanyaya imza atan yönetmenler, oyuncular ve sektör çalışanları, Kudüs Film Festivali, Hayfa Uluslararası Film Festivali, Docaviv ve TLVFest gibi İsrail ile bağlantılı film festivallerine de katılmayacak. Aynı zamanda İsrailli sinema salonları, yapım şirketleri veya yayıncı kuruluşlarla da çalışmayacak.
