Ekonomik Kriz Konulu 5 Film

 Ekonomik Kriz Konulu 5 Film

Epey zamandır, her gün daha fazla konuştuğumuz bir konu var: Ekonomik kriz. Televizyonlarda Türkiye’de kriz var mı yok mu tartışmaları yapıladursun, hayat pahalılığının artığı aşikar. Döviz de sürekli oynuyor. Hal böyleyken herkes az ya da çok ekonomiyle ilgilenmeye, ekonomik terimlere aşina olmaya başladı.

Ekonomik kriz konusu, dünya sinemalarında da işlendi. Özellikle de 2008 Ekonomik Krizi’nden sonra birçok film ve belgesel yapıldı. Büyük şirketlerin şok edici iflasları ve ekonomik kriz ve resesyon, beyaz perdenin de ilgi çekici konularından oldu. Sizler için bu konuları 2008 Ekonomik Krizi temelinde ele alan beş ilgi çekici film ve belgeseli seçtik.

Keyifli okumalar, keyifli izlemeler!

The Big Short (2015)

Başrollerini Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling ve Brad Pitt‘in paylaştığı, yönetmenliğini Adam McKay‘ın yaptığı ve Michael Lewis‘in aynı adlı kitabından uyarlanan The Big Short, ABD emlak balonunun nasıl 2007-2008 ekonomik krizine yol açtığını anlatıyor.

En İyi Uyarlama Senaryo dalında Akademi Ödülü‘ne layık görülen film, krizi öngörerek bundan fayda sağlayan kimi serbest yatırım fonu yöneticilerini, yatırımcıları ve bir bankacıyı odağına alıyor.

Queen of Versailles (2012)

Lauren Greenfield‘ın yönetmenliğini üstlendiği Queen of Versailles, odağına Westgate Resorts’un sahipleri Jackie Siegel ile David Siegel‘i alan bir belgesel. Bu çok zengin çift, ABD’nin en büyük ve en pahalı aile rezidanslarından birini kendileri için inşa etmeye girişiyorlar: Versailles. Ancak bu büyük harcamayı yaparlarken 2008 Ekonomik Krizi patlak verince bu saray benzeri evin inşaatı duruyor ve Siegel ailesi, düşen gelirleriyle başa çıkmak zorunda kalıyor. Birçok çalışanlarını işten çıkaran çift, lüks alışkanlıklarında kesintiye gidiyor.

Aileyle röportajların da yer aldığı belgesel, ekonomik krize zenginlerin dünyasından bakıyor. Tabii, insan şöyle demeden edemiyor: “Keşke krizde benim de yaşadığım sorunlar sadece bunlar olsa!”

Margin Call (2011)

Ekonomik Kriz

Başrollerini Demi Moore, Kevin Spacey ve Jeremy Irons‘ın üstlendiği Margin Call, 2008 Ekonomik Krizi’nin başlangıç anlarında geçen ilgi çekici bir hikayeye sahip. Manhattan’daki bir yatırım bankasında geçen filmde genç bir analist, bankayı mortgage krizi nedeniyle korkunç bir senaryonun beklediğini fark edince bankada durumu toparlamak için bir gecelik hummalı bir çalışma başlıyor.

Film, bütün o sevimli reklamlarına rağmen bankaların en son umursadığı şeyin insanların yaşamları olduğunu apaçık göstermesi açısından dikkat çekici bir iş. Filmin yönetmenliğini J. C. Chandor yapıyor.

Inside Job (2010)

Ekonomik Kriz

Yönetmenliğini Charles Ferguson‘ın yaptığı Akademi Ödüllü bu belgesel, Ferguson’ın kendi sözleriyle “finans hizmetleri sektörünün ABD’de sistematik yolsuzluğa neden olmasını ve bu sistematik yolsuzluğun sonuçlarını” ele alıyor. 2008’de çalışmalarına başlanan ve kendi içinde 5 bölümden oluşan Inside Job, değişen bankacılık çalışmalarının 2008 Ekonomik Krizi’nin ardındaki nedenlerden biri olduğunu da detaylıca açıklıyor.

Inside Job, Amerikan kapitalizminin geçirdiği dönüşüme ve finans sektörünün karanlık yüzüne dair en çarpıcı belgesellerden biri.

Too Big To Fail (2011)

Ekonomik Kriz

HBO yapımı, yönetmenliğini Curtis Hanson‘ın üstlendiği ve Peter Gould‘un senaryosunu Andrew Ross Sorkin‘in aynı adlı kitabından uyarladığı Too Big To Fail, ABD’nin en büyük dördüncü yatırım bankası olan Lehman Brothers’ın 2008 Ekonomik Krizi’ndeki batış sürecini anlatıyor. Film, odağına, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ile Federal Rezerv Sistemi Başkanı Ben Bernanke’yi alıyor.

Too Big To Fail filminin başrollerinde William Hurt, Edward Asner, Billy Crudup, Paul Giamatti, Topher Grace, Cynthia Nixon, Bill Pullman, Tony Shalhoub ve James Woods yer alıyor.

Editör

Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir