Türkiye’nin ilk ve tek dizi kültürü dergisi Episode, 60. sayısıyla karşınızda!
Siz de bizimle aynı coğrafyada yaşadığınız için çok parlak bir yaz geçirdiğinizi zannetmiyoruz. O yüzden klasik “Yaz nasıl geçiyor?” sorusunu pas geçiyoruz. Amacımız belli: Biraz nefes aldırmak, biraz kafa dağıtmak. Elinizdeki Episode sayısı da tam bu ruhla hazırlandı.
Yazlık Episode’un kreatif tarafı tamamen Yasemin Şefik’e emanet. Sayfaları karıştırdıkça karşınıza çıkan birçok fikir ve sürpriz konuğun devamı da yolda. Yasemin’in “Rekke” başlıklı yazısı, dizilerde geçen mekânların nasıl ve hangi şartlarda seçildiğini anlatıyor. İstanbul’da dizi çekimleri için mekân bakmanın organize haline dair komik ama acı gerçeklerle dolu bir yazı.
Bu ayki favorilerimin bir diğeri ise ressam Ru!’nun kaleme aldığı “Ressamlar neden bir duygunun peşinden gider, senaristler neden travmalarla ilgilenir?” başlıklı yazı. Bir yanda tuvale duygularını akıtan ressamlar, diğer yanda karak- terlerini travmalarla yoğuran senaristler… Ortak nokta: Hikâye anlatmak. Günümüz dizileri üzerinden ilginç bir karşılaştırma sizi bekliyor.
Sektörel dertlere gelince, Yamaç Okur ve Özlem Özdemir’in sohbeti bu alanda adeta bir belgesel niteliğinde. Boğaziçi Üniversitesi’nden Altyazı dergisine, bağımsız sinemadan Ay Yapım’a, oradan da FARO’nun kuruluşuna uzanan dopdolu bir üretim yolculuğu ve tabii ki heyecanla beklenen Veliaht dizisinin detayları…
Bu sayının konuklarından biri de Mert Fırat. Orçun Onat Demiröz’ün söyleşisinde Fırat, yeni projelerinden bahsetti; Tiyatro Kooperatifi’ni anlattı. Tiyatroya gönül verenler için özel bir bölüm.
Prime Video’nun dünya çapında hit olan dizisi The Summer I Turned Pretty’nin yeni sezonu da mercek altında. Yağmur Çöl, başrol oyuncuları Jackie Chung ve Tom Everett Scott’la oturup yeni sezona dair merak ettiklerimizi sordu, onlar da büyük bir içtenlikle yanıtladı. Yağmur ayrıca CNP Film’in kurucu ortaklarından Sadi Canpolat ve parlayan yıldız Sude Belkıs’la da sohbet etti.
Ben de bu sayı için Londra tarihinin en sıcak günlerinden birinde Heads of State filminin başrolleri John Cena, Priyanka Chopra Jonas ve yönetmen Ilya Naishuller ile röportaj yaptım. Aslında Idris Elba ile de konuşacaktık ama ünlü aktör sıcak yüzünden gözümün önünde rahatsızlandı ve buluşmamız iptal oldu. 90’ların “best buddy” temalı aksiyon filmlerini özleyenler bu filmi atlamasın.
Senarist ve dramaturg Emir Kula bu sayıda dikey videoların yükselişine ışık tutuyor. 2025’in ilk yarısında öne çıkan gerçek suç belgeselleri içinse Yoldaş Özdemir’den analizler var. Modern ilişkilerin labirentinde kaybolmuş karakterlere dair “Modern Bağlan(a)ma(ma) Denemeleri” Sevtap Tuzcu’nun kaleminden. Z kuşağının Sex and the City‘ye bakışı ise Gökçe Kocaoğlu’nun yazısında.
Türk dizilerinin vazgeçilmez karakterlerini taçlandıran dizi müzikleri, müzik yazarı Sinem Vural’ın incelemesiyle bu sayıda yer buluyor. Hatta bu sayıda yıldız haritaları bile var! Alev Kurtuluş, Kızılcık Şerbeti karakterlerinin burç analizlerini yaptı. Yani diziyi izlerken bir yandan astrolojik çıkarımlar da yapabileceksiniz.
Bu sayı, sıcaklardan ve gündemden bunalan ruhlara küçük bir gölgelik niyetine… Hepimize iyi gelir umarız. Geri kalanı için buzlu kahve ve iyi bir dizi önerisi her zaman işe yarar.
Oben Budak
