Röportaj Serisi: “Kim Bu Dizi Fanları? | Bölüm 3: Sherlock

 Röportaj Serisi: “Kim Bu Dizi Fanları? | Bölüm 3: Sherlock

Tüm zamanların en sabırla beklenen dizilerinden Sherlock için geri sayım tüm hızıyla ve heyecanıyla devam ederken, birkaç hafta önce “Kim Bu Dizi Fanları?” serisi kapsamında  Türkiye’deki Sherlock fan sayfalarıyla gerçekleştirdiğimi röportajı da yayınlamanın zamanı geldi diye düşündük.

Üçüncü bölümünü okumakta olduğunuz “Kim Bu Dizi Fanları?” söyleşilerinin önceki bölümlerine ulaşmak için aşağıdaki butona tıklamanız yeterli.

Memlekette pek sevilen, BBC’nin Benedict Cumberbatch ve Martin Freeman’lı Sherlock uyarlamasının iki önemli fan oluşumu var; “BBCSherlockTR” ve “SherlockedTR”. Ayrı gayrı olmasın diye iki sayfanında yöneticileriyle görüştük, iki röoprtajı da bu yazıda paylaştık. Sayfanın üzerindeki sarı oku kullanarak ikinci bölüme de geçebilirsiniz.

Sherlock demişken, Türkiye’nin tek polisiye kültür dergisi olan kardeş dergimiz 221B’yi de gözden kaçırmamanızı öneririz. ŞURADAN Twitter hesabına gidebilirsiniz.

Röp:Koray Sarıdoğan

[button url=”https://episodedergi.com/tag/kim-bu-dizi-fanlari” size=”normal”]“Kim Bu Dizi Fanları” Serisinin Diğer Röportajları İçin Tıklayın[/button]

1.Bölüm: SherlockedTR

“Sherlock’un en güzel yönü, ‘Neden, nasıl?’ diye soranlara hitap etmesi”


Sayfayı ne zaman açtınız, yönetici ve editör kadrosu kaç kişi, kimler var? Kısaca biraz yakından tanıyabilir miyiz?


Sayfayı 18 Ocak 2012 tarihinde açtım. Kadroya gelecek olursak; neredeyse başından beri sayfada olan admin, Gökhan Boztaş (Dedective). Kendisi özel bir şirkette çalışıyor. Editör arkadaşlar da seneler boyu değişiklikler olmakla beraber şu anki çalışkan öğrenci ekip: Bengisu Vural (~B.Vural~) ve Leyla Kalkan(-Bono) ikilisinden oluşmakta.

Sizi bu sayfayı açmaya iten nedir?Bu dizi sizin hayatınızda nasıl bir yer kaplıyor? Tam olarak hangi özelliklerini seviyorsunuz?

2.sezonu yeni izlemiştim ve kesinlikle bu muhteşem dizi hakkında insanlarla konuşmalı ve bilgilerimi paylaşmalıyım diye düşünmüştüm. Hızlıca kitapları okudum ve 21.yy’a uyarlamanın bu kadar muhteşem oluşu beni çok etkilemişti. Ve tabii ki insanları ayrıntılarda anlamaya çalıştığım bir dönem başladı hayatımda. Sherlock kadar ileri düzeyde olamasa da, çıkarım yapmaya çalışmak bile hayatımda birçok kez mutlu bir sonuca sürüklemiştir beni. Hele sınav zamanı geldiğinde klasik bir öğrenci gibi son gün çalışınca imdadıma zihin köşkü yetişiyordu. Tabii ki o kadar organize ve hemen erişimi kolay olmasa da, odamı hayal edip kapıyı açıp içeri girip duvarlara o notları yazmak, sonra sınav sırasında hayalimde odama dönüp astığım notları okumak şaşırtıcı derecede fayda sağladığım bir zihin geliştirme yöntemi. Herkese tavsiye ediyorum, özellikle de görsel zekası yüksek biriyseniz çok faydasını göreceğinize eminim. 🙂

Bu dizinin en güzel yönü, “Neden, nasıl?” diye soran kesime hitap ediyor oluşu, pes etmeye değil çözüme ve çözümün aslında çok da uzakta olmadığını bangır bangır bağıran bir dizi olması beni en çok çeken özelliklerinden biridir.

“Watson’ın çıkarım yaptığı bir sahne görmek istiyorum”

Yeni sezona sayılı günler kaldı. Bu sezonun en karanlık sezon olacağı söyleniyor. Beklentileriniz nasıl? 

Bu sezon dizinin olgunluğuna eriştiği bir sezon. İşlerin ciddileşmesiyle beraber karakterlerin de ciddileştiği bir sezon. Ve 3.sezonda ekibin birbirleri için canları pahasına yaptıkları fedakarlıkları gördük, şu an bağları hiç olmadığı kadar iyi. Bence bu sezon sağ gösterip soldan vurdukları birçok sahne olacak. “Bunu ona nasıl yapar?” dediğimiz sahnelerde aslında kodlarla, bakışlarla anlaştıkları, olayı başından beri planladıkları durumlar göreceğiz.

Ve ben dizide Watson’ın çıkarım yaptığı bir sahne görmek istiyorum; şöyle: Sherlock’la beraber ortalığı dağıttıkları, Sherlock’un iki saat açıklama ihtiyacı duymadığı kaliteli bir sahne bence 4.sezonda olmalı.


[blockquote size=”fourth” align=”right” byline=””]Sherlock’un 4.Sezon Çekimlerinden Görüntüler[/blockquote]

Sherlock izleyenler olarak Sherlock Holmes kitapları ve polisiye edebiyatla aranız nasıl? Hem sizin, hem de takipçilerinizin yaklaşımını öğrenebilir miyiz?

Sherlock Holmes kitaplarının çoğunu okudum, polisiye romanları da ilgimi çok çeker ama ben daha çok film-dizi insanı olduğum için okumaya pek de fırsat bulduğum söylenemez.

Takipçiler ise bu konuda müthiş güzel hassasiyet gösteriyorlar; diziye başlarken hemen ufak bir açıklama alıp hangi kitapları hangi yayından okursalar daha iyiyi öğrenip, akıllarında bir soru kalırsa hemen etkileşime geçerek öğrenen azimli bir kitle.

Sherlock sevenler arasında Cumberbatch ve Robert Downey Jr. ayrışması var mı yoksa çoğunlukla her ikisi de aynı anda mı seviliyor?

İkisine de farklı saygı gösterip benimseyen bir kitle var bu sayfada… Bu sanki bir Whovian’a (Doctor Who hayranı) “11.Doctor mu, 12. Doctor mu?” diye sormak gibi bir şey. Öyle ki ekip kaliteli; yani size Capaldi yaşlı, olmaz demeyecek bir Whovian gibi, bizim sitedeki arkadaşlar da hangisi diye sorunca çocukluklarından beri herhangi birini beklemiyorlar ise, ikisini de seçemezler.

Bu iki popüler uyarlama haricinde eski Sherlock yapımlarını izlediniz mi? Mesela Basil Rathbone veya en iyi Sherlock canlandırması unvanını taşıyan Jeremy Brett’in uyarlamalarını izlediniz mi?

İkisini de bu sene izleme şansı yakaladım ve klasiklerin hikayeleri bu denli muhteşem yansıtmasına ne kadar hayranlık duysam azdır. Dosyayı tamamlamama az kaldı, yakında klasikler hakkında paylaşımlar yapmayı hedefliyorum… 🙂

Takipçilerinizle bire bir iletişiminiz nasıl? Mesela gerçek hayatta buluşmalar, etkinlikler oluyor mu?

Sayfa takipçileriyle internet üzerinden iletişimimiz çok iyi, saygı sevgi çerçevesinde müthiş bir arkadaşlığımız var ama henüz etkinlik kapsamında buluşma yapma fırsatı bulmadık. Belki 4.sezondan sonra ne dersiniz? 🙂

Türkiye’deki ve yurt dışındaki diğer Sherlock hesaplarıyla iletişim halinde misiniz?

Türkiye’deki diğer Sherlock sayfalarının adminleri ile bir konu olduğu zaman konuşuruz, doğru bilgiyi almaya çalıştığımız zaman birbirmizle etkileşime geçeriz ve sağ olsunlar, yabancı siteler de sorularımıza en olağan şekilde dönüş yapmaya özen gösterirler.

Bu diziyi ve karakterleri hiç izlememiş olanlara tanıtıp sevdirmek için neler yapıyorsunuz?

Beni tanıyan arkadaşlar, diziyi hiç izlememiş olsalar bile kulak aşinalığıyla işleme başlıyorlar. İçlerinden bu konuya ilgi duyanları seçip, diziyi ısrarla önerip izlemelerini sağlıyorum ki cidden bayağı yatkınlarsa hemen ellerine Kızıl Dosya’yı verip “Bunu oku, akşam da birinci bölümü izle, sezonun nasıl bittiğini anlamayacaksın,” diyorum… Sonra beraber 3 sene bekleyeceğiz dememeye özen gösteriyorum tabii ki başlangıç olarak. J Ve güzel bir dostluğa yelken açmış oluyoruz.

Gelişmeleri, günceli nasıl takip ediyorsunuz? ​Gönderilerinizi, paylaşımlarınızı nasıl planlıyorsunuz?

Genellikle Twitter’dan takip ediyoruz, en doğru haberi en kısa sürede almanın en sağlam yolunun Twitter olduğunu düşünüyoruz. Hayranlar anında paylaşım yapıyorlar. Birçok konu hakkında bilgi ediniyoruz ve sitede istenen paylaşımı belirleyip o yönde çalışma yapıyoruz.

Bu diziyi seven yerli izleyici, başka hangi dizilere kendilerini daha yakın buluyorlar?

Bu diziyi seven arkadaşlarıma Criminal Minds , Leverage, Chuck, Fringe gibi dizileri önerdim ve hepsinden teşekkür mesajları aldım.Tekrar tekrar maraton yaptığım dizilerdendir bunlar. Kesinlikle farklı bir bakış açısı sunan, maceraya atlamaktan korkutmayan, akıllı yanaşmaya iten dizilerdendir…

Yerli dizilerden izledikleriniz var mı?​

Yerli dizilerden sevdiklerimi sayarsam aklıma kronolojik olarak ilk Suskunlar geliyor. Gerçekten kaliteli bir diziydi. Şu an da her hafta ekran başına kilitleyen bir dizi sorarsanız, benim için Poyraz Karayel. Konusunda absürdlük hat safhada olsa da arada bir Seviyor Sevmiyor dizisine de gözüm takılır.

SherlockedTR sayfasına gitmek için TIKLAYIN.

Editör

Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir