Eğlencenin Geleceği Kimin Elinde? İçerik Üreticileri mi, Yayıncılar mı?

Oben Budak
Oben Budak
TarafındanOben Budak
Basın hayatına Kral TV ve Star'da programlar yaparak başladı. Ardından haftalık Aktüel dergisi ve Harper's Bazaar için çalışmaya başladı. Uzun süre FHM dergisini yönetti. Röportajları bugüne...
4 dakikalık okuma

Televizyon ve dijital dünya arasındaki keskin sınırlar tamamen siliniyor. Sektör artık bir savaş alanından ziyade devasa bir ortaklık ekosistemine dönüşüyor. Conecta Magaluf 2026 kapsamında düzenlenen “İçerik Üreticileri vs Yayıncılar: Eğlencenin Geleceği Kimin Elinde?” paneli, eğlence endüstrisinin devlerini bir araya getirerek bu sorunun yanıtını aradı.

eğlence

Talpa Studios Kreatif Ortaklıklar ve Format Satış Direktörü Ingrid Akkerman ve KM Productions CEO’su (Banijay) Catherine Alvaresse, geleneksel televizyonculuk ile yeni nesil dijital içerik üreticilerinin (creators) kaçınılmaz beraberliğini masaya yatırdı.

Geleneksel yayıncılık dünyası, uzun yıllar boyunca YouTube, Twitch ve sosyal medya platformlarında milyarlarca izlenmeye ulaşan bağımsız içerik üreticilerini birer “tehdit” ya da geçici bir popülerlik rüzgarı olarak gördü. Ancak bugün gelinen noktada eğlence sektörünün iki büyük devi, Talpa ve Banijay, bu algıyı tamamen yıkıyor. Artık dijital dünya bir düşman değil; yeni fikirlerin test edildiği, küresel markaların doğduğu ve geleneksel ekranları zenginleştiren devasa bir Ar-Ge laboratuvarı.

Kazan-Kazan Formülü: Gelenekselin Ölçeği, Dijitalin Hızı

Ecran Total Genel Yayın Yönetmeni Theo Nepipvoda’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde sözü alan Talpa Studios’tan Ingrid Akkerman, bu yeni dönemi kusursuz bir “kazan-kazan” (win-win) formülü olarak tanımlıyor. Akkerman’a göre, geleneksel televizyon yapımcıları ve yayıncılar masaya ölçeklenebilirlik, format uzmanlığı, uluslararası dağıtım ağı ve sıfırdan küresel bir marka inşa etme gücünü koyuyor. Dijital içerik üreticileri ise işin doğası gereği hikaye anlatımına inanılmaz derecede hakimler, çok daha hızlı hareket edebiliyorlar ve en önemlisi, hedef kitleyle doğrudan, samimi ve interaktif bir bağ kurabiliyorlar.

Akkerman, bu vizyonu somutlaştırmak için Hollanda’da imza attıkları büyük bir başarı hikayesini paylaştı: Hollanda’nın en ünlü YouTube kanallarından biri olan StukTV tarafından üretilen ve dijitalde fırtınalar estiren Hunting Season (Av Sezonu) serisi. Talpa, bu dijital başarıyı fark edip “Hadi bundan bir televizyon şovu yapalım,” diyerek formatı geleneksel ekrana taşıdı. Sonuç? Televizyonda dört sezon boyunca reyting rekorları kıran bir başarı ve ardından canlı bir etkinlik formatı olan Most Wanted’a evrilen küresel bir marka. Güçlerin birleştiği bu modelde, YouTuber’ların kendi “süper markaları” televizyonun bütçesi ve prodüksiyon gücüyle çok daha zengin, çok daha ölçeklenebilir hale geldi.

Sektörün Yeni “Altın Çağı” 2000’lerin Başını Hatırlatıyor

Banijay grubunu temsil eden KM Productions CEO’su Catherine Alvaresse ise konuya küresel format arşivlerini yöneten bir devin perspektifinden yaklaşıyor. Bünyesinde MasterChef gibi dünya genelinde yolculuk eden yüzlerce saatlik devasa içerik haklarını barındıran Banijay için de içerik üreticileri artık birer rakip değil, birer inovasyon ortağı.

Alvaresse, Fransa pazarından ve kendi uzmanlık alanı olan belgesel/aktüel içeriklerden örnek vererek sektörün bugünkü durumunu televizyonculuğun dönüm noktasına benzetti: “Bugün dijital içerik üreticileriyle yaşanan bu süreç, bana televizyonculukta 2000’li yılların başında yaşanan işitsel ve görsel (audiovisual) devrimi hatırlatıyor. O dönemde yeni formatlar ve içerikler sunarak sektörün kurallarını biz koyuyorduk, şimdi ise karşımızda kuralları yeniden yazan yepyeni bir dijital dalga var.”

Alvaresse’e göre, içerik üreticileri artık sadece video çeken bireyler değil; kendi kitlelerine, topluluklarına ve test edilmiş içerik ekosistemlerine sahip bağımsız birer medya şirketine dönüşmüş durumdalar. Bu nedenle geleneksel yapımcıların bu isimlere tamamen farklı bir gözle bakması ve onlarla ortak Ar-Ge süreçleri yürütmesi kaçınılmaz.

Gelecek Kimin?

Panelin sonunda ortaya çıkan net bir gerçek var: Eğlencenin geleceği ne tek başına televizyon kanallarının ne de sadece odasında video çeken içerik üreticilerinin elinde. Gelecek; dijital dünyanın sunduğu organik hikaye anlatıcılığı ve hız ile geleneksel televizyonun sahip olduğu endüstriyel prodüksiyon gücünü ve bütçeleri doğru evliliklerle birleştirebilenlerin olacak. Conecta’da devlerin de onayladığı gibi: Eğlence endüstrisi artık sınırları koruma dönemi değil, sınırları hep birlikte genişletme döneminde.

eğlence
Hunting Season

Bu içeriği paylaş
TarafındanOben Budak
Basın hayatına Kral TV ve Star'da programlar yaparak başladı. Ardından haftalık Aktüel dergisi ve Harper's Bazaar için çalışmaya başladı. Uzun süre FHM dergisini yönetti. Röportajları bugüne kadar bazı dergi ve gazetelerde yayınlanmaya devam ediyor. Halen Türkiye'nin ilk ve tek dizi kültür dergisi Episode'un Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaktadır. Aynı zamanda çok satan Falan Filan adlı kitabın da yazarıdır.

Episode Dergi

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Son Bölümlerimiz...

Podcast

Kritik Eşik – 58: Yabani

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Yabani dizisini konuşuyor.

LISTEN
58. Bölüm
Süre: 7:13

Kritik Eşik – 57: Kirli Sepeti

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Kirli Sepeti'ni konuşuyor.

LISTEN
57. Bölüm
Süre: 11:21

Kritik Eşik – 56: Dilek Taşı

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Dilek Taşı dizisini konuşuyor.

LISTEN
56. Bölüm
Süre: 15:36

Kritik Eşik – 55: Bambaşka Biri

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Bambaşka Biri dizisini konuşuyor.

LISTEN
55. Bölüm
Süre: 19:07

Kritik Eşik – 54: Aile ve Adım Farah Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Aile ve Adım Farah'ı konuşuyor.

LISTEN
54. Bölüm
Süre: 18:18

Kritik Eşik – 53: Ömer ve Yargı Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Ömer ve Yargı dizilerinin yeni sezonları.

LISTEN
53. Bölüm
Süre: 19:30

Son Bölümlerimiz...

Video

Episode TV’nin Sevilen Programı ‘Oben Budak’la Falan Filan’ Yeni Bölümüyle Yayında

Episode TV’nin sevilen programlarından Oben Budak'la Falan Filan heyecan verici yeni bölümüyle…

‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’nin Yeni Bölümünde Mutluluk Konuşuldu

Episode TV'nin sevilen programlarından Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi'nin 4. bölümü, 8…

Episode TV’nin ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Programının 3. Bölümü Yayınlandı

Bugün yayınlanan Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi 3. bölümünde "Nikahta Keramet Var…

Episode TV’den ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Kendine Has Üslubuyla Devam Ediyor

Episode Dergi YouTube kanalı Episode TV’nin yeni içeriklerinden Deniz Tezuysal ile Kesin…

Mehmet Kurtuluş Episode’a Konuştu

Kurz und schmerzlos (1998), Im Juli (2000), Gegen die Wand (2004) gibi…

Popüler İçerikler

TOD STUDIOS’tan Yeni Komedi Dizisi: ‘Her Şey Mümkün’den İlk Afiş Geldi!

​Dijital içerik dünyasına iddialı bir giriş yapmaya hazırlanan TOD STUDIOS, yeni orijinal…

Editör
Tarafından Editör

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Çok Okunanlar

Michael Connelly’den Uyarlanacak Yeni Seri: ‘Welcome to Catalina’

Polisiye ve suç romanlarıya tanınan ünlü Amerikalı yazar Michael Connelly'den uyarlanan seriler…

Editör
Tarafından Editör
Dizi dünyasının tek adresi: Episode Gelişmeleri takip etmek için yeni sayıyı okumayı unutmayın!