Yapay Zekâ Belgeseli ‘Gerçek Ötesi’ Uluslararası Seyirciye Hazırlanıyor

Editör
Editör
TarafındanEditör
Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...
4 dakikalık okuma

Alkan Avcıoğlu‘nun tamamı yapay zekâ araçlarıyla ürettiği belgesel Gerçek Ötesi (Post Truth), yeni uluslararası dağıtım anlaşmalarıyla dünya sinemalarına açılıyor.

Film, Avustralya, Yeni Zelanda ve İskandinavya’da vizyona girerken, uluslararası havayollarında da gösterilecek.

Odin’s Eye Entertainment tarafından yapılan açıklamaya göre filmin Avustralya ve Yeni Zelanda hakları Label Distribution, İskandinavya hakları Maywin Media, uluslararası uçak içi gösterim hakları ise Pictureworks Inflight Entertainment tarafından satın alındı.

Screen Daily‘nin duyurduğu anlaşmalar, yapay zekâ araçlarıyla üretilen uzun metrajlı bir filmin uluslararası ticari dağıtımı açısından önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor. Yılın son çeyreğinde vizyona girmesi planlanan Gerçek Ötesi, bu alanda dünya çapında dikkat çeken örneklerden biri olmaya hazırlanıyor.

Label Distribution: “Orwell ile Koyaanisqatsi’nin sarsıcı buluşması”

Filmin Avustralya ve Yeni Zelanda haklarını edinen Label Distribution’ın Yönetici Direktörü Tait Brady, anlaşmaya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: 

“Şu an ‘Gerçek Ötesi’ kadar zamanın ruhunu yakalayan ve izlenmesi bu denli elzem olan başka bir film olduğuna inanmıyorum. Bana göre bu film, 2026 yılı dünyasında George Orwell ile Koyaanisqatsi’nin sarsıcı bir buluşması. Büyük teknoloji şirketlerinin toplum üzerindeki etkisi güncelliğini korurken, biz de bu filmi bir an önce sinema salonlarında izleyiciyle buluşturmayı istiyoruz.”

gerçek ötesi

Alkan Avcıoğlu: “Yapay zekânın sinema dilini nasıl genişletebileceğiyle ilgileniyorum”

Çağımızın absürt durumuna ayna tutacak bir üçleme olarak tasarlanan serinin ilk halkası olan filmin yönetmeni Alkan Avcıoğlu, vizyon anlaşmalarını şöyle değerlendirdi:

“Yapay zekâ ve sinema etrafındaki tartışmaların büyük kısmı bu araçlarla mevcut filmlerin benzerlerinin yapılıp yapılamayacağına odaklanıyor. Ben ise bu teknolojilerin sinema dilini nasıl genişletebileceği ve çağımızın gerçekliğiyle nasıl yüzleşebileceğiyle ilgileniyorum. Bu yüzden benim filmimde sinema salonu deneyimi, imgelerin, seslerin ve fikirlerin tüm yoğunluğuyla  hissedilebilmesi adına çok önemli.”

Festivaller ve eleştirmenlerden onaylı

Yapay zekânın sinemadaki yeri küresel çapta yoğun tartışmalara konu olurken, Gerçek Ötesi, uluslararası festivallerde ve sinema eleştirmenleri nezdinde kabul gören istisnai yapımlardan biri olarak öne çıkıyor. FIPRESCI üyesi eleştirmen Paulo Portugal’ın “Sinemanın gücünü yeniden hissettiren, çarpıcı bir belgesel” olarak tanımladığı yapım, 2026 boyunca Almanya’dan Fransa’ya, Meksika’dan Portekiz’e uzanan pek çok ülkede festival gösterimlerine devam edecek.

Geçtiğimiz yıl Varşova Film Festivali’ndeki uluslararası prömiyerinin ardından Fantasporto’da ana yarışmada yer alan ve Asya prömiyerini Bucheon Uluslararası Fantastik Film Festivali’nde yapan film, İtalya’daki FrontDoc’ta Seyirci Ödülü’nü, 42. Asolo Sanat Film Festivali’nde de En İyi Uzun Metraj Sanat Filmi (Best Feature Art Film) ödülünü kazandı. 20’nin üzerinde uluslararası festivale seçilen film ayrıca, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri’nde En İyi Kurgu ve En İyi Müzik dallarında aday gösterilmişti. 

gerçek ötesi

İki yıla yayılan bir yapım süreci

İki yıla yakın süren prodüksiyonu Spongeworthy Studio çatısı altında gerçekleştirilen film için 60 saate yakın görüntü ve müzikler için 1000’in üzerinde farklı parça üretildi. Enformasyon bombardımanı altında yaşadığımız çağın yoğun ve baş döndürücü dilini yansıtan Gerçek Ötesi, yapay zekâyı yalnızca bir üretim aracı değil, teknolojiyle kurduğumuz manipülatif ilişkiyi sorgulayan kavramsal bir zemin olarak kullanıyor. 

Filmin yönetmenliğinin yanı sıra görüntü, kurgu, müzik ve ses tasarımını da Alkan Avcıoğlu üstlenirken, senaryoda multidisipliner sanatçı Vikki Bardot’un da imzası bulunuyor. İkili, yine birlikte yazıp yapımını üstlendikleri yeni filmleri Uyuyan Kadın‘ı yakında izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Yeni sezonda uluslararası sergiler var

Gerçek Ötesi, Avcıoğlu’nun sinema ile görsel sanatlar arasında kurduğu geniş sanatsal pratiğin bir parçasını oluşturuyor. Sanatçının yıllardır yurt dışında sergilenen işlerini temel alarak kurguladığı sahneler, filmin görsel dünyasında da merkezi bir yer tutuyor. Fotografik gerçekliğin sınırlarını araştıran üretimiyle uluslararası alanda dikkat çeken Avcıoğlu; yeni sezonda Türkiye, Fransa, ABD, Almanya, İtalya ve Meksika’da üç kişisel sergi ve beş grup sergisiyle sanatseverlerle buluşacak.

Etiketler:
Bu içeriği paylaş
TarafındanEditör
Takip et:
Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...

Episode Dergi

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!

Üyelik Sözleşmesi ve Gizlilik Politikası metinlerini okudum ve onaylıyorum.

Son Bölümlerimiz...

Podcast

Kritik Eşik – 58: Yabani

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Yabani dizisini konuşuyor.

LISTEN
58. Bölüm
Süre: 7:13

Kritik Eşik – 57: Kirli Sepeti

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Kirli Sepeti'ni konuşuyor.

LISTEN
57. Bölüm
Süre: 11:21

Kritik Eşik – 56: Dilek Taşı

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Dilek Taşı dizisini konuşuyor.

LISTEN
56. Bölüm
Süre: 15:36

Kritik Eşik – 55: Bambaşka Biri

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Bambaşka Biri dizisini konuşuyor.

LISTEN
55. Bölüm
Süre: 19:07

Kritik Eşik – 54: Aile ve Adım Farah Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Aile ve Adım Farah'ı konuşuyor.

LISTEN
54. Bölüm
Süre: 18:18

Kritik Eşik – 53: Ömer ve Yargı Yeni Sezon

Episode’un editörleri Özlem Özdemir, Yasemin Şefik ve Engin İnan, Kritik Eşik'in yeni bölümünde Ömer ve Yargı dizilerinin yeni sezonları.

LISTEN
53. Bölüm
Süre: 19:30

Son Bölümlerimiz...

Video

Episode TV’nin Sevilen Programı ‘Oben Budak’la Falan Filan’ Yeni Bölümüyle Yayında

Episode TV’nin sevilen programlarından Oben Budak'la Falan Filan heyecan verici yeni bölümüyle…

‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’nin Yeni Bölümünde Mutluluk Konuşuldu

Episode TV'nin sevilen programlarından Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi'nin 4. bölümü, 8…

Episode TV’nin ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Programının 3. Bölümü Yayınlandı

Bugün yayınlanan Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi 3. bölümünde "Nikahta Keramet Var…

Episode TV’den ‘Deniz Tezuysal ile Kesin Bilgi’ Kendine Has Üslubuyla Devam Ediyor

Episode Dergi YouTube kanalı Episode TV’nin yeni içeriklerinden Deniz Tezuysal ile Kesin…

Mehmet Kurtuluş Episode’a Konuştu

Kurz und schmerzlos (1998), Im Juli (2000), Gegen die Wand (2004) gibi…

Popüler İçerikler

Başka Bir Evrende: ‘Aşk-ı Memnu’ Müzesi

Episode Dergi Temmuz sayısında Cenzighan Özcan, Aşk-ı Memnu müzesini hayal ediyor. BİR SABAH YÜRÜRKEN AKLIMA…

Cengizhan Özcan
Tarafından Cengizhan Özcan

E-Bülten'imize Abone Olun!

En yeni içeriklerimizden ilk siz haberdar olun! Bültenimize abone olun!
E-Bülten'imize Abone Olun!

Çok Okunanlar

Komediden Korkuya: Curry Barker

Episode Dergi Temmuz sayısında Neslihan Atcan Altan, korku sinemasının yeni yüzü Curry Barker'ı anlatıyor. Malumunuz,…

Neslihan Atcan Altan
Tarafından Neslihan Atcan Altan
Dizi dünyasının tek adresi: Episode Gelişmeleri takip etmek için yeni sayıyı okumayı unutmayın!