Grand Pera AVM’de gerçekleştirilen dizi galasına tepki yağıyor

 Grand Pera AVM’de gerçekleştirilen dizi galasına tepki yağıyor

Cem Yılmaz’ın Netflix’teki yeni dizisi ‘Erşan Kuneri’nin galası, Emek Sineması’nın yıkımının ardından yerine yapılan ve kent suçu olarak kabul edilen Grand Pera AVM’de yapıldı.

Netflix’in galaya dair basın bültenlerinde, sosyal medya kanallarında ve galada yer alan isimlerin sosyal medya kanallarında, galanın gerçekleştiği Grand Pera AVM’nin ismine yer verilmediği ve galanın nerede gerçekleştiğine dair herhangi bir ibarenin yer almadığı görüldü.

Sinema camiası ve kamuoyu, Emek Sineması’nın yıkılmasından önce eylemlerle ve davalarla sürecin başından beri takipçisi olan, Gezi Davası’ndaki hukuksuz yargılamalarla tutuklanan Mücella Yapıcı ve Can Atalay’ı hatırlatarak, galaya katılanlara tepki gösterdi. Pek çok sosyal medya kullanıcısı, Türkiye’nin kent hakkı mücadelesi tarihinin simge ismi mimar Mücella Yapıcı’nın Grand Pera AVM önünde tek başına yaptığı protestonun fotoğrafını paylaştı.

Emek Sineması’nın yıkılmasına giden süreçte kurulan Emek Bizim, İstanbul Bizim inisiyatifi ise dizinin yaratıcısı Cem Yılmaz’a tepki gösterdi. Emek Sineması’nın 2013’teki yıkım süreci sırasında gerçekleştirilen, pek çok protestoya ve polis şiddetine sahne olan 32. İstanbul Film Festivali’nin ödül töreninde yaptığı açıklamada “Emek harcanamaz, Emek bizim” diyen Cem Yılmaz’a geçmişteki açıklamaları hatırlatıldı.

Sinema dünyasından tepkiler yükseliyor

Altyazı Sinema Dergisi’nden Fırat Yücel:

“Emek’in yıkılmasının üzerinden dokuz yıl geçmiş. Emek taşınmaz, şehrin, sokakların hafızası vardır, taşınırsa işte şu yukarıda gördükleriniz olur diyen Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman içeride.”

Sanat tarihçisi Osman Erden:

“Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı yapılan eylemler Gezi Direnişi’nin habercisiydi. Grand Pera’yı aklamak hiçbir şey değilse de, o eylemlerin önünde yer alan, bugün Gezi Direnişi yüzünden tutuklu olan Mücella Yapıcı’ya ayıptır.”

Yönetmen Zeynep Dadak: Çakma Emek’te gala yapanları, o galaya gidenleri affetmeyeceğiz. Hafıza bugünler için. Hele Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay kente ve hafızasına sahip çıkmaya çalışmanın bedelini bunca ağır öderken.

Sinema yazarı Halil İbrahim Sağlam: “Erşan Kuneri galasının Grand Pera’da, çoğumuzun gitmemeye yemin ettiği çakma Emek sinemasında yapılacak olmasını neden bir kişi bile tweet atmamış acaba? Görmemiş gibi mi yapıyoruz? Ben yapamıyorum.”

Sinema yazarı Müjde Işıl:

Bir zamanlar ağızlarından Emek Sineması’nı düşürmeyip de başka mekan kalmamış gibi çakma Emek’te hazır bulunanlar, orijinali yıkıldıysa yıkıldı ben işime bakarım diyenler… Sabah huzurla uyandılar mı?

Altyazı Sinema Dergisi’nden Berke Göl:

Biz de Emek harcanmaz diye biliyorduk. Ancak Emek harcanmaz diye düşünen Çakma Emek’te gala da yapmaz. Hele de Emek’in en büyük savunucuları akıldışı suçlamalarla hapse atılmışken.

Cumhuriyet yazarı Emrah Kolukısa:

Küçük bir sitemim olacak; hem Netflix’e hem Cem Yılmaz’a! Dizinin galası Grand Pera’da yapılıyor. Burası, yıkılan Emek Sineması’nın yerine yapılan bina… Ne Netflix’e ne de Cem Yılmaz’a yakıştı diyebilirim.

Birgün yazarı Tuğçe Madayanti Dizici:

Erşan kuneri galası emek sineması’nın yerine inşaa edilen betonda yapılıyor. türk sinemasını filmlerinde sürekli yad eden bir sanatçı yapıyor bunu üstelik. oradan paylaşım yapanlar unutmasın ki onca insanın ve istanbul hafızasının ahı var orada. duymazsınız ama var.

EMEK SİNEMASI HAKKINDA

Mimar Alexandre Vallaury’e 1880’li yılların başında konut olarak yaptırılan ve 1. sınıf tarihi eser kategorisinde bulunan Cercle d’Orient’in arka bahçesinde, yapı adasının bir parçası olarak 1924 yılında açıldı.

Kamer İnşaat’ın Grand Pera projesi kapsamında 20 Mayıs 2013 tarihinde yıkıldı. Yerine yapılan Grand Pera’ya dönük hukuki süreç başlatıldı ve protestolar düzenlendi. Yıkılan Emek üzerine kurulan AVM 2016 Mayıs ayında hizmete açıldı.

Sinema, süslemeleri ile birlikte Grand Pera’nın 5. katına taşındı ve eskiden bulunduğu yere mağazalar inşa edildi. Binada yer alan ve Emek Sahnesi adıyla anılan sinema kent savunucuları tarafından “Çakma Emek” olarak adlandırılıyor.

Emek Sineması mücadelesine dair daha fazla bilgi için, Emek Bizim İstanbul Bizim inisiyatifinin yaptığı “Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi”ni aşağıdan izleyebilirsiniz:

Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi, kamu yararı ve insanların söz hakkı hiçe sayılarak yıkılan ve yerine bir AVM yapılan Emek Sineması için verilen mücadeleyi aktivistlerin ve seyircilerin gözünden aktarıyor. Eylemlere katılmış insanların birbirinden habersiz çektiği görüntüler bir araya getirilerek oluşturulan film, bu anlamda seyircinin, kent hakkına sahip çıkan insanların ortak kurgusu olma niteliği taşıyor. Türkiye’de Gezi Direnişi’yle birlikte görünürlük kazanan, devlete değil sokaktaki insana işaret eden yeni bir kamusallık fikrini, sinema için verilen mücadelenin içinden sinema perdesine taşıyor.

BARIŞ CAN ERGEN

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir