Romandan Ekrana: Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Uyarlama

 Romandan Ekrana: Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Uyarlama

Edebiyat okurlarının en büyük korkulu rüyası, okuduları ve sevdikleri bir eserin ekrana ya da beyaz perdeye uyarlandığını görmek.

Edebiyat okurlarının en büyük korkulu rüyası, okuduları ve sevdikleri bir eserin ekrana ya da beyaz perdeye uyarlandığını görmek. Bunun sebebi, biz okurları hayal kırıklığına uğratan yapımlar elbette. Louis de Bernières’nin aynı isimli romanından uyarlanan, Captain Corelli’s Mandolin (2001) bunun örneklerinden biri. Televizyon özelinde bakacak olursak Pulizter ödüllü John Updike’ın The Witches of Eastwick isimli romanından uyarlanan Eastwick (2009 – 2010) dizisinin de beklentileri karşılayamadığını söylemek mümkün. Ne var ki Harry Potter ya da Yüzüklerin Efendisi gibi sinema serileri, başarılı uyarlamaların mümkün olduğunu da söylüyor bize, keza TV özelinde Game of Thrones da başarılı uyarlamalar arasında. Son zamanlarda yapımcıların ve senaristlerin uyarlamalar konusunda daha hassas ve özenli davrandığı da bir gerçek. Kaynak materyali sadece bir hikaye taslağı olarak görmemek, edebiyatı ve televizyonu iki ayrı önemli mecra olarak kabul edip hikaye ve karakter uyarlamalarını buna göre tasarlamak yapımın kaderini etkileyen bir durum. Tüm bunları göz önünde bulundurarak ekran taşınan başarılı yapımlardan bazıları sizlerle…

Not: Roman vs. dizi söz konusu olduğunda üzerine sayfalarca konuşabileceğimiz Game of Thrones listeye özellikle alınmamıştır.

The Man in the High Castle (2015 – 2019)

Philip K. Dick’in aynı isimli ödüllü romanından uyarlanan ve yürütücü yapımcılığını Ridley Scott ve Frank Spotnitz’in üstlendiği The Man in the High Castle, Müttefik Devletler’in 2. Dünya Savaşı’nı kaybettiği ve Japonya ile Almanya’nın Birleşik Devletler’i yönettiği bir dünyayı inceliyor. Rufus Sewell, Luke Kleintank ve Alexa Davalos’un başrollerde olduğu Amazon Prime dizisi ile Philip K. Dick’in romanı arasında bir takım bariz farklar olmasına rağmen dizi başarılı bir yapım olarak izleyicilerden ve eleştirmenlerden tam not aldı.

Sharp Objects (2018)

Gillian Flynn’in aynı isimli romanından uyarlanan mini dizi, büyüdüğü kasabada işlenen bir takım cinayetlerin izini süren bir gazetecinin hikayesini anlatıyor. Bununla eşzamanlı olarak karakterin ailesi ve geçmişiyle yaşadığı problemleri de izliyoruz. Amy Adams ve Patricia Clarkson’ın başrollerde olduğu HBO dizisi, devam eden cinayet soruşturmasını işlerken, büyük travmalara maruz kalmış bir karakterin iç dünyasını da başarıyla aktarabiliyor izleyicilere.

The Handmaid’s Tale (2017 – )

Kanadalı usta yazar Margaret Atwood’un aynı isimli romanından uyarlanan Hulu dizisi, tıpkı romandaki gibi, sadece belirli kadınların çocuk sahibi olabildiği distopik bir dünyayı eksenine alıyor. Bu kadınlar, çocuk sahibi olamayan kadınların “handmaid”leri yani hizmetçileri olarak görevlendiriliyor. Dizinin üç sezonu da,  güç, kontrol ve temel insan haklarını konu alan tek romandan uyarlandı. Ne var ki dizinin oldukça beğeni kazandığını gören Atwood, 1985’te yayımlanan romanın devamı niteliğindeki The Testaments isimli romanı kaleme aldı.

Outlander (2014 – )

Diana Gabaldon’ın dokuz romanlık Outlander serisinden uyarlanan dizi, zamanda yolculuk yapan ve 18. yüzyılda İskoç bir adama aşık olan İngiliz bir hemşirenin hikayesinin anlatıyor. Dizi, izleyicinin merakını her bölümde taze tutmayı başaran bir dönem işi olması nedeniyle büyük beğeni topladı. Aynı zamanda, yarattığı güçlü karakterler, inandırıcı performanslar ve detaylara verilen önemle de romanların hakkını vermeyi başardı.

Killing Eve (2018 – )

Luke Jennings’in Codename Villanelle romanlarından BBC America tarafından uyarlanan dizi, yayınlandığı 2018 ve 2019 yıllarında, neredeyse tüm ödülleri topladı. Uluslararası bir kiralık katil olan, Judie Comer’ın canlandırdığı Villanelle ile ipuçlarını birleştirmede ne kadar başarılı olduğunu çoktan ispat etmiş, Sandra Oh tarafından canlandırılan Eve Polastri’nin aralarındaki zekâ oyunlarını anlatan Killing Eve‘in üçüncü sezonunun önümüzdeki aylarda yayınlanması bekleniyor.

You (2018 – )

Caroline Kepnes’in roman serisinden uyarlanan Netflix dizisi You, saplantılı bir “stalker” (takipçi) ve aynı zamanda da katil olan Joe karakterini konu ediyor. Joe, takip ettiği kadınları saplantı haline getiriyor ve süreç içerisinde bir takım suçlar da işliyor. You, yetenekli oyuncu kadrosu ve tahmin edilemez ters köşeleriyle büyük beğeni topladı. 2018’de ilk sezonu yayınlandığından bu yana izleyicilerin merakla takip ettiği dizi geçtiğimiz günlerde üçüncü sezon onayını da aldı.

The Haunting of Hill House (2018 – )

Shirley Jackson’ın aynı isimli romanından uyarlanan dizinin ilk sezonu 2018’de yayınlandı. Dizi her anlamda romana sadık kalan bir yapım değil ancak romandan uyarladığı karakterlerle kendi anlatısını başarıyla oluşturabilmiş bir yapım. Dizi, lanetli bir malikanede yaşayan çocuklu bir ailenin hayatını konu alıyor.

Big Little Lies (2017 – 2019)

Liane Moriarty’nin aynı isimli romanından HBO için uyarlanan dizi, bir cinayet soruşturmasının içinde yer alan bir grup kadının hikayesini anlatıyor. Dizi, romanın yarattığı gizemli havayı ekranda da sürdürebilmesi açısından eleştirmenlerden ve izleyicilerden olumlu dönüşler aldı. Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Shailene Woodley, Zoë Kravitz’in ve dizinin son sezonunda kadroya dahil olan Meryl Streep’in oyunculukları da göz doldurdu elbette.

His Dark Materials (2019 – )

Philip Pullman’ın His Dark Materials üçlemesinden uyarlanan HBO ve BBC ortak yapımı dizi ilk sezonuyla 2019’da izleyicilerin karşısına çıktı. Paralel evrenler arası seyahat eden iki çocuğun maceralarını ve daha fazlasını konu alan His Dark Materials tıpkı Pullman’ın orijinal üçlemesi gibi etkili, çarpıcı ve büyüleyici. His Dark Materials genel hatlarıyla hem Pullman romanlarının özünde yatanı kavrayabilmiş hem de ekran için gerekli sayılabilecek bazı değişiklikleri çekinmeden gerçekleştirebilmiş.

And Then There Were None (2015)

Polisiyenin kraliçesi Agatha Christie’nin aynı isimli romanından uyarlama üç bölümlük BBC mini dizisi 2015’te yayınlandı. Birbirini tanımayan on yabancı, Soldier Island adlı izole bir adaya davet edilir. Ne var ki ev sahipleri Bay ve Bayan U.N. Owen, ortalıkta yoktur ve misafirler korkunç bir cinayetle suçlanır. Bu on misafirin her biri, teker teker ölü bulunmaktadır ve aralarından birinin katil olduğu kesindir. Romana en sadık uyarlamalardan biri olmasa da modern bir psikolojik gerilim olarak adlandırabileceğimiz dizinin, en ilgi çekici ve sürükleyici Christie uyarlamalardan biri olduğu kesin.

Fulya Turhan

2011’de Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden mezun oldu. 2014 yılında, lisans tezi olan çalışması “Sherlock Holmes & Peder Brown, Rasyonalite ve İnancın Çatışması” ismiyle yayımlandı. Özellikle polisiye edebiyat alanındaki çalışmalarına ağırlık veren Fulya Turhan, Episode ve 221B editörlerindendir. Türkiye’de sayılı Sherlock Holmes uzmanlarından biridir.

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir