Enola Holmes Filmi Nedeniyle Netflix’e Dava Açıldı

 Enola Holmes Filmi Nedeniyle Netflix’e Dava Açıldı

Sherlock Holmes’ün yazarı Sir Arthur Conan Doyle’un varisleri, Holmes’ün kız kardeşini anlatan Enola Holmes filminden dolayı Netflix’e dava açtı

Netflix, bu sonbaharda yayınlamaya hazırlandığı ve Sherlock Holmes’ün kız kardeşinin macerasını anlatan Enola Holmes filminden dolayı dava edildi. Sürpriz davayı Sherlock Holmes hikayelerinin yazarı Sir Arthur Conan Doyle‘un varisleri açtı.

İşte davaya dair tüm detaylar.

Enola Holmes’ün içeriği

Enola Holmes, ABD’li yazar Nancy Springer‘ın aynı adlı roman serisinden uyarlanan bir polisiye film.

Enola, orijinal Sherlock Holmes öykülerinde olmayan ve Springer’ın yarattığı bir karakter. Springer, ilk Enola Holmes romanını 2006’da yılında yayınlamıştı. Son roman ise 2010 yılında yayınlandı. Böylece Holmes’ün kız kardeşine dair altı macera okurlarla buluştu.

Filme gelirsek… Yapımcılığını Legendary Pictures‘ın üstlendiği Enola Holmes’ün bu yılın sonbaharında yayınlanması planlanıyor. Filmde Enola’yı Millie Bobby Brown canlandırıyor. Brown’a başrolde Sherlock Holmes olarak Henry Cavill de eşlik ediyor. Filmin senaryosunu Jack Thorne kaleme alırken, yönetmenlik koltuğunda ise Harry Bradbeer oturuyor.

Film, 1884 yılında, İngiltere’de geçiyor. O sırada 16 yaşında olan Enola, bir sabah uyandığında annelerinin ortadan kaybolduğunu fark ediyor ve annesini aramak üzere Londra’ya gidiyor. Ancak bu arayış sırasında çok daha karmaşık ve gizemli bir olayı çözmek zorunda kalıyor.

Enola Holmes

Dava neden açıldı?

Filmin çıkmasına az zaman kala, Sherlock Holmes’ün yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle’un ailesi Netflix’e, Legendary Pictures’a, romanların yayıncısı Penguen Random House’a, Nancy Springer’a, Jack Thorne’a ve Harry Bradbeer’e telif hakkı davası açtı.

Peki, Enola Holmes karakterini Sir Arthur Conan Doyle yaratmamış olmasına rağmen niçin böyle bir dava açıldı?

Aslında 2014 yılında bir hakim 1923 yılından önce yayınlanan tüm Holmes öykülerinin artık kamu malı statüsünde olduğuna hükmetmişti. Bu yüzden Doyle’un varisleri çoğu Holmes öyküsü üzerinde haklarını kaybetmişti.

Ancak Doyle’un varisleri, Enola Holmes’ün 1923 ila 1927 yılları arasında yayınlanan on Sherlock Holmes öyküsünden parçalar içerdiğini iddia ediyor. İşte filme yönelik telif hakkı davasını bu iddiaya dayanarak açtılar.

Deadline‘ın haberine göre Doyle’un varisleri, “telif hakkı ihlalinin Doyle’un yaratıcı ifadelerinin izinsiz bir şekilde kopyalanmasından ileri geldiğini” savunuyor. Doyle’un varislerine göre Doyle, büyük oğlu Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedince Sherlock Holmes’ün kişiliğinde kimi değişikliklere gitti ve daha insani, “insanlarla iletişim kurmaya ve empati yapmaya muhtaç” bir karakter meydana getirdi.

Netflix ya da filmin diğer paydaşları henüz konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Editör

Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...

Related post

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir