Bir Efsane ile Tanışın: Sons of Anarchy | Necdet Cem Hürcan

 Bir Efsane ile Tanışın: Sons of Anarchy | Necdet Cem Hürcan

Öncelikle Kaliforniya’nın Charming kasabasına hoş geldiniz. Burası küçük bir kasabadır, herkes birbirini tanır ve kendi yağında kavrularak yaşamaya çalışırlar. Charming’de gizliden gizliye çete savaşları vardır fakat buna şerifler karışmaz, rüşvetle bir şekilde göz yumarlar. Charming denilince de aklımıza direk SONS OF ANARCHY isimli motosiklet çetesi gelir. Charming onlardan sorulur, kasabanın köklü çetesidir; bu yüzden de şerifler bile onlardan çekinirler. Yasal olarak araba tamiri işi yaparlar; canları sıkıldığında Harley’lerine atlayıp Charming’i turlarlar.

Aslında dışarıdan bakıldığı zaman çok basit gözüküyor değil mi? Motorcu dizisi. Fakat içine bir kez girdiğiniz zaman sizde artık o çetenin bir üyesisiniz. Önce çaylak olarak göreve başlıyorsunuz daha sonradan yükselip başkan bile olabilirsiniz. Dışarıdan sadece ‘motorcu dizisi’ diye bir kalıba sokulan ama aslında içine girdiğiniz zaman kendinizi dev bir dünyanın içine bırakılmış gibi hissettiğiniz bir dizi Sons of Anarchy.

İçinde barındırdığı sosyal, siyasi, toplumsal mesajlarıyla bizlere alternatif bir dünya tasviri de yapıyor dizi. Bunları da harika bir senaryo ve muhteşem oyunculuklar zirveye çıkartıyor. Yayın hayatına 2008 yılında başlayıp, 7 sezon sürerek 2014 yılında sona erdi. Dizinin yapımcısı ve senaristi The Shield gibi efsane bir dizinin daha arkasında olan isim Kurt Sutter. Kurt Sutter tek sezonda kalan The Bastard Executioner’dan sonra Sons of Anarchy’e yan dizi çekmeye karar verdi. Bu dizi de Meksikalı motosiklet çetesi Mayanslar üzerinden gidecek.

Sons of Anarchy kulübü, Vietman Savaşı’ndan gazi olarak dönen John Teller’ın sekiz arkadaşıyla birlikte kurmuş olduğu bir örgüttür. O dönem kendilerini toplumdan dışlanmış hissedip, kendi kurallarıyla yaşayacağı bir topluluk hayaliyle yola çıkılmıştır.

Sons of Anarchy motosiklet çetemiz Charming’in çok fazla gelişmesini istemez. Zira IRA (İrlanda Kurtuluş Ordusu)  ile silah kaçakçılığı işine girmiştir; bu yüzden gelişmemiş bir kasabada işlerini daha kolay yürütürler. Charming’e gelen yatırımcıları ise zor kullanarak kasabadan kaçırıyorlar. Kendilerini kasaba sakinlerine kabul ettirmek için de uyuşturucu ticaretine engel oluyorlar. Ayrıca bir dertleri olduğu zamanda kulübe gidebiliyorlar. Sons of Anarchy kulübünün diğer şehirlerde de kulüpleri vardır, lazım olduğu zaman destek almak için civar şehirlerden çete üyelerini kullanabiliyorlar.

Kulüpte kararlar oylama yapılarak alınır. Başkan, başkan yardımcısı, başkanın sağ kolu gibi rütbelerle örgütlenirler. Yuvarlak masaları ve başkanın elinde bulunan bir tokmak vardır. Başkan bir nevi yargıç görevi görür. Sons of Anarchy’e rakip olarak civar kasaba çeteleri vardır. Bunlar Afrika kökenli insanların kurduğu One Niners’lar, Meksikalıların olduğu Mayans MC ve beyaz üstünlüğüne inanan Ari çetesi vardır. İlerleyen sezonlarda farklı çeteleri de görüyoruz. Bu dört çetede birbirinden ayrı kutuplarda olsa da çıkar uğruna bir araya gelebiliyorlar, ittifak kuruyorlar. Kimin ne zaman kimle ittifak içinde olacağı da belli olmuyor.

Şimdi biraz da dizinin muhteşem kadrosuna göz atalım:

Hikâyenin merkezinde ve anlatıcı kısmında son zamanlarda filmleriyle göz önünde olan Charlie Hunham’ın canlandırdığı Jax Teller karakteri var. Jax, kulübün kurucu ismi John Teller’ın oğludur. Babası bir toplumsal başkaldırıyla kulübü kurduğu kulübün zamanla yolsuzlaştığını düşündüğü için Jax’e yol gösterici notlar bırakmıştır. Jax de bu notları okuyarak fikirlerini genişletiyor. İlk baş ergen ve asi çocuk gibi gelen Jax’in karakter gelişimini de izliyoruz.

Sons of Anarchy kulübünün kurucu isimlerinden biri olan ve şu anda kulübün başkanı olan Clay Morrow’a birçok yapımdan tanıdığımız, sesiyle ve karizmasıyla bizi kendisine hayran bıraktıran Ron Perlman hayat veriyor. Clay, bazen iyi biri gibi gözükse de bazen çok acımasız biri olabiliyor. Ayrıca Jax’in annesi Gemma ile de evlidir.

Jax’in annesi Gemma Teller’a da Altın Küre ödüllü ünlü oyuncu Katey Sagal hayat veriyor. Gemma kulübün bir üyesi olmasa da ‘’her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’’ sözünün hayat bulmuş halidir. Tek oğlu Jax’e çok bağlıdır ama onun ölen babası John Teller’ın yolundan gitmemesi gerektiğini öğütler.

Çetemizin diğer üyeleri ise Clay’in sağ kolu olan Tig (Kim Coates), kulübün muhasebecisi ve babacan tavırlarıyla herkesin dostu Bobby (Mark Boone Junior), kulübün tek İskoç kökenli ismi ve IRA bağlantısını sağlayan isim Chibs (Tommy Flanagan), kulüpteki birinin onu yüz üstü bırakması yüzünden hapis yatan ve şimdi dışarı çıktığı zaman hayata uyum sağlamakta zorlanan Opie (Ryan Hurst), Clay’e son derece sadık bir diğer isim ve istihbarattan sorumlu olan Juice (Theo Rossi), kulübün Clay ile beraber kurucu dokuzludan kalan isim Piney (William Lucking), suikast işlerinde bir numara olan Happy (David Labrava) ve kulübe yeni katıldığı için çaylak pozisyonunda olan Half-Sack (John Lewis).

Jax’in eski aşkı olup, şu anda kasabada doktor olan Tara’ya Maggie Siff hayat veriyor. Sons of Anarchy kulübüne göz yuman ve onların varlığının kasabaya yaradığını düşünen Şerif Unser’ı Dayton Callie canlandırıyor.

FX’de yayın hayatına başlayan dizi, kanalın en yüksek reyting alan dizisi unvanına sahiptir. Katey Sagal, Gemma Teller rolüyle Altın Küre ödülünü kazanmıştır.

Sons of Anarchy benim yabancı dizi serüvenimde bir milattır. Genelde insanlar Lost’tan önce ve sonrası ve ya Breaking Bad’den öncesi ve sonrası derler ama benim için bu durum Sons of Anarchy için geçerlidir. Sons of Anarchy bize bir motorcu çetesinden çok anarşist bir dünya yapısının nasıl olacağını da gösterir. Muhteşem senaryosuyla, harika oyunculuklarıyla ve sizi dinlemekten sıkılmayacağınız müzikleriyle unutulmaz dizileriniz arasında çok rahat bir şekilde girecektir.

‘’Yıldızların ateş olduğundan şüphe etsen de, Güneşin döndüğünden şüphe etsen de, Gerçeğin yalan olduğundan şüphe etsen de, Asla sevgimden şüphe etme.’’

Editör

Aralık 2016'da yayın hayatına başladı. Spinoff'u, prequel'i, sequel'i, remake'i, eşi benzeri muadili olmayan, Türkiye'nin tek DİZİ KÜLTÜRÜ dergisi ve web platformu...

Related post

2 Yorum

  • Arayıp bulamadığım tanım sanırım buydu; milat. SOA benim de dizi serüvenlerim için öncesi ve sonrası olarak ayrılan bir milattır. Çok başarılı bir inceleme olmuş, selam ile!

  • İncelemeniz için teşekkürler. Ben de dizinin hayranıyım. Ne kadar yazılsa çizilse de bana az anlatılmış gibi geliyor. Müzikler, oyunculuklar, replikler ve elbette dizinin her yerine adeta bulaşan bir tarz, dizinin senaryodaki küçük eksiklerini ve hatalarını kolayca örtüyor.52 yaşında biri ve bir sinefil olarak pek çok film ve dizi izledim. Ancak SOA, benim için bambaşka bir deneyim olmuştur. Tekrar izleyip daha da zevk aldığım tek dizidir

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir